nieuws

Zou jij opnieuw slagen voor je rijexamen?

Gebruik

Weet jij het nog, het moment dat je mocht afrijden voor je autorijbewijs? Voor de een staat het vers in het geheugen gegrift, voor de ander is het alweer lang geleden. In de tussentijd is er veel veranderd in het verkeer. Denk jij dat je nu zou slagen als je opnieuw rijexamen moet doen?

Zou jij opnieuw slagen voor je rijexamen?

Het online portal voor gebruikte en nieuwe (bestel-)auto’s AutoScout24 onderzocht hoe Nederlanders terugdenken aan het rijexamen. Hieruit blijkt dat bijna de helft (47%) afrijden een van de spannendste dingen uit hun leven vond en dat vrouwen (56%) dit duidelijk spannender vonden dan mannen (38%). Daarnaast denkt 77 procent van de automobilisten dat zij weer zouden slagen als zij nu rijexamen moesten doen.

Bam! In één keer gehaald

Je hebt koele kikkers en en mensen die op voorhand al misselijk achter het stuur stappen. Vrouwen blijken uit het onderzoek overigens beduidend zenuwachtiger voor het afrijden dan mannen. Wellicht verklaart dit waarom minder vrouwen (41%) dan mannen (58%) hun rijbewijs in één keer hebben behaald?

Opnieuw slagen voor het rijexamen

Voor veel mensen is het rijexamen alweer enige tijd geleden, maar dit weerhoudt de Nederlandse man er niet van om nog steeds in hun eigen kunde achter het stuur te geloven. Zo denkt 82 procent nu weer te slagen als zij moesten afrijden. Ook bijna driekwart van de vrouwen heeft hier vertrouwen in. Het autotheorie-examen daarentegen lijkt een grotere uitdaging te zijn, maar toch denkt de meerderheid van de Nederlandse automobilisten (55%) dat zij dit examen met vlag en wimpel zouden behalen.

Je eerste eigen auto

Acht op de tien Nederlanders in het onderzoek gaf aan de kosten van het rijexamen te hoog te vinden. Maar, als het rijbewijs dan eenmaal in bezit was, wist een derde niet hoe snel zij een eerste auto op de kop moesten tikken. Het ultieme gevoel van vrijheid, toch? Voor 82 procent van de Nederlanders betrof dit trouwens een tweedehands exemplaar.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder 992 respondenten die weleens het auto-praktijkexamen hebben afgelegd.

Reageer op dit artikel