nieuws

Mannen zijn roekelozer in het verkeer dan vrouwen

Gebruik

Ruzie maken met andere weggebruikers, bumperkleven of achter het stuur kruipen met een biertje teveel op. Allemaal vormen van roekeloos en asociaal rijgedrag. Maak jij je er wel eens schuldig aan?

Mannen zijn roekelozer in het verkeer dan vrouwen

Wie rijdt er beter: mannen of vrouwen? Het blijft een eindeloze discussie. Volgens autoverzekeraar.nl zijn mannen een stuk roekelozer en grotere heethoofden in het verkeer dan vrouwen. Dat concludeerden ze na het ondervragen van ruim 1.000 Nederlandse weggebruikers over hun rijgedrag.

Ruzie met andere weggebruikers

Gemiddeld gaf 26 procent van de bestuurders aan wel eens ruzie te maken met hun mede-weggebruikers. Mannen maken zich hier by far het meest schuldig aan: 34,3 procent van hen heeft wel eens ruzie gemaakt. Onverwachte manouvres, afsnijden, bumperkleven en plotseling remmen zijn allemaal voorbeelden van gevaarlijk rijgedrag dat volgt op zo’n ruzie. 

Met alcohol op achter het stuur

Ook op het gebied van rijden onder invloed zijn mannen een stuk gevaarlijker bezig dan vrouwen. 23,3 procent van de heren gaf toe wel eens met een slok te veel op achter het stuur te kruipen. Van de vrouwen heeft 7,9 procent zich hier wel eens schuldig aan gemaakt. Willemijn Kuitenbrouwer van Autoverzekering.nl licht het toe: “Volgens een recente schatting van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid was 11 tot 24 procent van de verkeersdoden in Nederland het gevolg van overmatig alcoholgebruik. Dat vind ik een schrikbarend hoog percentage.”

Noodzakelijke reparaties uitstellen

We gaan meteen verder met het slechte nieuws: ook stellen mannen vaker dan vrouwen de noodzakelijke reparaties uit. Dertien procent van de mannen rijdt langer door met kapotte verlichting, kapotte remmen of andere gebreken dan vrouwen (zes procent). Mannen onder de dertig jaar stellen het vaakst het bezoekje aan de garage uit, namelijk 26 procent.

Voorzichtig rijden 

Ondanks dit alles, geeft toch ruim drie kwart van de automobilisten aan voorzichtig te rijden. Vrouwen voeren hierin de boventoon: 78 procent zegt voorzichtig te rijden. Bij de mannen zei 70 procent altijd voorzichtig te zijn in het verkeer. De helft van de ondervraagden zegt nog voorzichtiger te rijden als er een bijrijder naast zit. Opvallend is dat jonge mensen het meest voorzichtig zijn als er een bijrijder in het spel is: 66 procent van hen let dan extra op.

Reageer op dit artikel