nieuws

Mag je privé rijden in je bedrijfswagen?

Gebruik

Wat kan het handig zijn om op zaterdag even je bestelauto mee te nemen naar de woonboulevard of je beste vriend te helpen met verhuizen. Maar mag je privé eigenlijk wel rijden in je bedrijfswagen? De Belastingdienst is er duidelijk over: ja, het mag. Maar dan moet je voor dat privégebruik wel een bedrag verrekenen.

Mag je privé rijden in je bedrijfswagen?

Hoeveel dat bedrag (de zogenoemde bijtelling) is, hangt af van drie dingen: de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en wanneer het kenteken is afgegeven. Lees daarover meer op de website van de Belastingdienst. Let wel: die bijtelling geldt pas als je je bedrijfswagen voor meer dan 500 kilometer privé gebruikt. Gebruik je de bestelauto alleen maar zakelijk? Dan kun je een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ indienen bij de Belastingdienst. Voordeel is dat je geen rekening hoeft te houden met de eerdergenoemde bijtelling en dat je geen kilometerregistratie hoeft bij te houden.

Op een ongebruikelijk tijdstip op een voor jou ongebruikelijke plaats

Je bent misschien snel geneigd om, bijvoorbeeld als het regent,  de kinderen naar school te brengen met de bestelbus of er even snel boodschappen mee te doen. Hoe groot is immers de kans dat de Belastingdienst je meteen betrapt als je een niet-zakelijk ritje maakt? Op zich is die kans klein, maar stel: je komt toch een scan-auto tegen of je krijgt een boete voor verkeerd parkeren… Dan kan het dus alsnog zo zijn dat de Belastingdienst ziet dat je op een ongebruikelijk tijdstip op een voor jou ongebruikelijke plaats bent geweest. De boetes liegen er niet om en kunnen oplopen tot 5.000 euro. Voorkomen is beter dan genezen, toch?

Dat verbod moet je schriftelijk vastleggen en bij je loonadministratie bewaren

Hoe voorkom je bijtelling als je personeel hebt?

Het kan natuurlijk ook dat je personeel hebt. Hoe voorkom je daar dan dat je bijtelling krijgt? Je kunt je medewerkers een verbod opleggen om privé te rijden met de bestelwagen. Maar dat verbod moet je schriftelijk vastleggen en bij je loonadministratie bewaren. Ook ben je verplicht het verbod te controleren. Daarnaast moet je  passende sancties treffen bij overtreding van het verbod.

Niet te licht over de verplichtingen denken

Denk over deze verplichtingen niet al te licht. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld uit de praktijk: van de drie bestelauto’s van een hovenier was van één auto geen bijtelling aangegeven. Volgens de hovenier omdat het de werknemer verboden was de auto privé te gebruiken. De hovenier stelde dat het verbod ook schriftelijk was vastgelegd, maar hij kon dit niet aantonen. Het verbod was in ieder geval niet in de loonadministratie terug te vinden. Ook kon hij niet hard maken dat de bestelauto voor m inder dan 500 kilometer in het jaar privé was gebruikt.

Naheffing van ruim een halve ton

Het kwam de hovenier op een naheffing van de Belastingdienst te staan van een bedrag van 10.508 euro per jaar; de bijtelling van de bedrijfswagen. De inspecteur ging vijf jaar terug, zodat de fiscale schade per saldo op ruim een halve ton uitkwam. Dat deed natuurlijk link zeer. De hovenier vocht de naheffing aan, maar de rechters in Arnhem lieten de naheffing in stand.

Denk dus vooraf goed na of jij en je eventuele personeel de bedrijfswagen ook privé gaat rijden en of dat op jaarbasis meer dan 500 kilometer is.

 

Niets missen van JouwBedrijfswagen? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze nieuwste artikelen direct in jouw mailbox! 

Reageer op dit artikel