nieuws

Hoe vaak check jij je bandenspanning?

Gebruik

Een goede bandenspanning zorgt voor minder slijtage aan je banden en een lager brandstofverbruik. Het bespaart dus geld en is ook nog eens beter voor het milieu. Maar hoe vaak check jij je bandenspanning?

Hoe vaak check jij je bandenspanning?

De helft van alle Nederlanders checkt zijn bandenspanning minder dan drie keer per jaar, terwijl iedere twee maanden wordt aanbevolen. De juiste spanning zorgt voor meer grip (kortere remweg en kleinere kans op slip), een lager brandstofverbruik en minder slijtage van de band. Dat levert je al snel honderd euro per jaar op!

Geef je banden lucht!

Toch rijdt zo’n zestig procent van de Nederlanders rond met te slappe of – overijverig – te hard opgepompte banden. Je kan de bandenspanning het beste meten als de banden koud zijn. 42 procent weet dat wel, terwijl 20 procent ten onrechte denkt dat dit het beste kan als de banden warm zijn. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start daarom vandaag, maandag 12 november 2018, de campagne: ‘Geef je banden lucht’. Je kan radiospotjes horen en informatie bij tankstations tegenkomen die je wijst op de voordelen van een stel goed opgepompte sloffen.

Mega uitstoot besparen

Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven zegt hierover: “Als alle auto’s met de juiste bandenspanning zouden rondrijden, zouden we zo’n 0,4 Megaton CO2 per jaar aan uitstoot besparen. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van alle huishoudens in de gemeente Groningen!”

Check op juiste bandenspanning

“De garage zorgt bij een beurt of APK voor de juiste bandenspanning,” zegt Chris Hottentot van de ANWB. “De banden verliezen tussentijds echter hun spanning en daarmee ook hun optimale werking. Voor de verkeersveiligheid is het daarom noodzakelijk dat iedereen zijn banden regelmatig controleert en op de juiste spanning houdt.”

De campagne ‘Geef je banden lucht’ is een initiatief van verschillende partijen, waaronder het Ministerie IenW, VACO, RAI-vereniging, ANWB, BOVAG, RECYBEM, Band op Spanning, Milieu Centraal en VNA.

 

Niets missen van JouwBedrijfswagen? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze nieuwste artikelen direct in jouw mailbox! 

Reageer op dit artikel