nieuws

Draag jij je gordels wel?

Gebruik

Onze zuiderburen hebben een interessant onderzoek gedaan naar hoe vaak automobilisten hun gordel omdoen. En wat blijkt? In België draagt slechts 85,5 procent van de bestuurders van een bestelauto zijn gordel. Hoe zit dat bij jou; zit jij wel vast tijdens je rit?

Draag jij je gordels wel?

Verkeersveiligheidsinstituut Vias uit België maakt zich zorgen over bestuurders van bestelauto’s. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat maar 85,5 procent van de bestelautobestuurders zijn gordel om doet. “En dat moet veranderen”, aldus Vias. Het instituut roept bedrijven en werkgevers op daar snel werk van te maken. “Ook voor leveranciers die vaak moeten stoppen, kan je niet om de gordel heen.” Het redt levens of verhindert ernstige verwondingen, ook bij zeer lage snelheden, bijvoorbeeld in de stad.

Het belang van de gordel

Het gros van de mensen ziet het belang van de gordel intussen ook in. Bij personenauto’s draagt voorin nu 95 procent de gordel, achterin zit 86 procent vastgeklikt. “Ter vergelijking: toen we in 2003 een eerste keer deze meting deden, droeg voorin de auto amper 56 procent een gordel”, aldus Vias. Hij wijt de gedragsverandering aan volgehouden preventiecampagnes én ook de introductie van gordelverklikkers, die een geluidssignaal geven wanneer je niet vastgeklikt bent. Voorin zijn die sinds 2009 wettelijk verplicht. Achterin geldt die verplichting (nog) niet. Vias rekende voor een meting uit dat door het gestegen gordelgebruik de afgelopen drie jaar vermoedelijk veertig doden en zwaargewonden op de Belgische wegen zijn vermeden.

Zes feiten op een rij

  1. Hoe hoger de snelheid, hoe meer mensen de gordel dragen. Terwijl ongevallen tegen lage snelheden ook ernstige verwondingen kunnen veroorzaken…
  2. Vrouwen dragen vaker een veiligheidsgordel dan mannen. Dat is volgens Vias geen verrassing, “omdat ook op het vlak van alcohol en snelheid mannen meer risico’s nemen in het verkeer”.
  3. Goed voorbeeld doet volgen kan ook averechts werken: wanneer je geen gordel draagt, klikken ook de andere inzittenden zich minder vaak vast. Slechts 48 procent van de passagiers zit dan in de gordels. Oeps!
  4. Als je je gordel draagt, vermindert het risico om tijdens een ongeval te sterven of ernstig gewond te geraken met veertig tot vijftig procent.
  5. Bij een botsing van 50 kilometer per uur wordt het lichaamsgewicht van een volwassene van 75 kilogram een projectiel van 2,5 ton.
  6. Laat deze maar even tot je doordringen: zonder gordel om, bestaat het risico dat je bij een ongeval uit de auto wordt geslingerd. Je loopt dan vijf keer meer kans om te sterven dan wanneer je was vastgemaakt.

Dus, gewoon omdoen dan maar?

Reageer op dit artikel