nieuws

Dieven hebben het op bestelauto’s gemunt

Gebruik

Oei, de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit in Hoevelaken constateert dat in de eerste acht maanden van 2018 het aantal gestolen bestelauto’s in Nederland is toegenomen. En helaas maar waar, de Mercedes-Benz Sprinter lijkt daarin de favoriet.

Dieven hebben het op bestelauto’s gemunt

Dit zijn berichten waar wij natuurlijk het liefst niet over schrijven. Want het is fijn als een bepaald type bestelauto populair is, alleen zien we die populariteit graag onder rechtmatige eigenaars -niet bij criminelen.

Stijging aantal diefstallen

Werden er in 2017 in de periode 1 januari tot en met 9 september 168 Sprinters ontvreemd, dit jaar stond de teller op 9 september voor heel Nederland al op 272 gestolen exemplaren. Brancheorganisatie Bovag wijdt de stijging van het aantal diefstallen aan een bende uit Oost-Europa die met een boodschappenlijst naar Nederland komt. Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit vult aan dat er ook Nederlanders zijn die op bestelling voor Oost-Europa en het Midden-Oosten bestelauto’s stelen.

Binnen vier minuten open

De dieven weten volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) precies wat ze willen hebben. Ze hebben het vaak op busjes van ZZP’ers voorzien. Met gereedschap hebben ze een bus binnen drie, vier minuten open. De AVc hamert dan ook op het belang van diefstalpreventie: denk na over de plek waar je je auto achterlaat. Zet hem bijvoorbeeld onder het licht bij de deur, in het zicht. Maar je kunt ook een slot op je versnellingspook zetten en/of een alarmsysteem aanschaffen. Ondertussen speelt Mercedes-Benz ook actief op de situatie in. Ze voeren nieuwe Sprinters sinds juni uit met een track and trace-systeem dat je er niet maar zo uit sloopt.

Op de foto bij dit artikel zie je een van de gestolen Sprinters, die door de politie in Arnhem staande werd gehouden. De foto is door de politie gemaakt.

Lees ook:
Pas op: geraffineerde dieven hebben het gemunt op jouw bouwbus en Zo beveilig je jouw bedrijfswagen.

Reageer op dit artikel