nieuws

Neemt de cargobike pakketbezorging in de stad over?

Gebruik

Het afleveren van pakketjes in stadscentra kan het best met cargobikes. Dat is veel beter voor het milieu en niet duurder dan levering door bestelwagens. Althans, dat is wat onderzoeker Florian Arnold van de Universiteit Antwerpen concludeert.

Neemt de cargobike pakketbezorging in de stad over?

“Tijdens mijn onderzoek ontwikkelde ik een nieuw algoritme voor het berekenen van routes tussen verschillende punten”, aldus Arnold. “Dergelijk onderzoek is erg actueel, want door de groei van de e-commerce moeten er steeds meer pakjes geleverd worden en dat uiteraard zo snel mogelijk. De koeriersdiensten gebruiken hiervoor graag een minimum aan personeel en vervoersmiddelen.”

Uitdaging: een zo efficiënt mogelijke route

De uitdaging is  om de bestellingen op een route zo efficiënt mogelijk te bundelen. “Door de vele klanten zijn er al gauw enkele miljarden mogelijke combinaties voor een dergelijke leverroute. Mijn algoritme kan in enkele seconden een zeer goede leveringsvolgorde voor de pakketjes bepalen. Dat maakt het algoritme tot een van de meest efficiënte ter wereld.”

Het onderzoek is hier te downloaden.

Leveringsroutes vergelijken

Op de Universiteit Antwerpen wordt het algoritme gebruikt om leveringsroutes in een stad met elkaar te vergelijken. Op die manier kunnen de voor- en nadelen van leveren met bestelwagens prima vergeleken worden met die van alternatieven zoals cargobikes. “Uit ons onderzoek blijkt dat de bedrijfskosten gelijk blijven als er voor cargobikes in plaats van voor bestelwagens gekozen wordt, maar dat de koolstofuitstoot met 40 procent kan worden verminderd in stadscentra.”

Reageer op dit artikel