nieuws

Kilometers vreten in Nederland

Gebruik

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is er nog nooit zo veel gereden met Nederlandse motorvoertuigen als vorig jaar. We hebben de cijfers voor je op een rij gezet.

Kilometers vreten in Nederland

In 2017 hebben Nederlanders 147,6 miljard kilometer afgelegd met hun personenauto’s, bestelauto’s, zware vrachtvoertuigen en bussen. Dat is bijna twaalf procent meer dan vijftien jaar geleden.

De meeste kilometers voor personenauto’s

Personenauto’s legden in 2017 de meeste kilometers af. In totaal reden deze voertuigen 119,1 miljard kilometer. Dat is bijna drie miljoen keer de wereld rond! “Deze groei hangt samen met dat er meer geregistreerde personenauto’s zijn”, verklaart het CBS. Met 9,1 miljoen auto’s lag dat aantal vorig jaar ruim twintig procent hoger dan in 2002.

Gemiddeld minder op de weg

Wel is het gemiddelde aantal gereden kilometers per auto gedaald. In 2002 reden we gemiddeld nog 13.700 kilometer per auto, vorig jaar ‘maar’ 13.000 kilometer. Vooral particulieren zaten minder op de weg. Bij bedrijven daalde het aantal gemaakte kilometers minder.

Meer bestelauto-kilometers

Met bestelauto’s wordt sinds 2002 ook veel meer gereden. In totaal ging het vorig jaar om 17,7 miljard kilometer, bijna zeven procent meer dan vijftien jaar geleden. Detail: de bestelauto’s die op de weg rijden, zijn wel steeds ouder. In 2002 werd vijftien procent van de kilometers afgelegd met voertuigen die negen jaar of ouder waren, vorig jaar was bijna 34 procent ouder dan negen jaar.

Reageer op dit artikel