nieuws

Zo vermijd je de files en kom je wel op tijd bij je klus

Gebruik

Je kent ze vast van die gele wagens die je liever niet al te vaak ziet, want dan is er wat met je eigen bedrijfswagen aan de hand. Maar de ANWB doet meer. Zoals handige tips geven voor het vermijden van files.

Zo vermijd je de files en kom je wel op tijd bij je klus

1. Kijk of luister naar de actuele situatie op de weg. Klinkt dat vanzelfsprekend? Uit onderzoek blijkt dat veel rijders zonder enige voorkennis in de auto stappen. Terwijl je de files kunt omzeilen als je weet waar ze staan. Kijk op ANWB.nl/verkeer, de ANWB Onderweg app, en Twitter (@ANWBVerkeer). Luister onderweg naar de radio. Ook handig: Google Maps die alternatieve routes voor je bedenkt en de app Waze waar gebruikers zelf verkeersinformatie aan doorgeven.

2. Het is de vraag of het altijd kan, maar als het enigszins mogelijk is: Rij buiten de spits om. De ergste files tref je tussen 07:00 tot 09:30 en 16:30 tot 19:00 uur. Vertrek een uurtje eerder of later als dat kan. Doe bijvoorbeeld eerst iets aan je boekhouding om vervolgens na de file met een klus te beginnen.

3. Gooi je bestelwagen niet plotsklaps naar links of naar rechts aan het begin of aan het einde van de in- of uitvoegstrook. Doordat andere auto’s dan moeten remmen ontstaat een schokgolf. Die is soms kilometers terug nog merkbaar op de weg: de zogenoemde spookfile. Rij met gepaste snelheid mee met het verkeer op de rijstrook waar je wilt invoegen. Voeg dan soepel in. Benut de in- en uitvoegstrook zo goed mogelijk.

4. In de Verenigde Staten is het welhaast een fenomeen: keep your lane. Oftewel: Blijf op dezelfde rijstrook. Vergelijk het met de rij voor de kassa: als je van rij wisselt, zul je zien dat de rij waar je eerst stond toch ineens veel sneller gaat. Een ongrijpbaar fenomeen, maar zo werkt het in de file ook. De linkerrijstrook lijkt sneller, maar is vaak ook veel onrustiger. Daardoor loopt de linkerstrook vaak als eerste vast en is de kans op kop-staartbotsingen daar groter. Van rijstrook wisselen is sowieso riskant. Denk ook aan de motorrijders die tussen de files door mogen rijden.

5. En daarmee bedoelen we niet de in- en uitvoegstrook van tankstations en parkeerplaatsen… Zoek échte alternatieve routes. Zodat je snel kunt schakelen naar plan B of C als er een file staat. Met de gratis ANWB Onderweg app kun je voor je dagelijkse, maar ook voor je tweede en misschien derde routekeuze een file alert instellen. Zo weet je, voor je vertrekt, welke route je het best kunt nemen. Superhandig. Maar ook de eerdergenoemde apps van Google Maps en Waze helpen je alternatieven te vinden. Zo ben je alsnog op tijd voor die ene lucratieve klus.

Reageer op dit artikel