nieuws

Wees komende week extra alert: overgang naar wintertijd zorgt voor meer ongelukken op de weg

Gebruik

Dit weekend gaat de wintertijd weer in: in de nacht van zaterdag op zondag wordt om drie uur de klok teruggezet naar twee uur. Volgens verschillende onderzoeken vergroot de overgang naar de wintertijd de kans op verkeersongevallen. Wees dus komende week extra alert wanneer je met je bedrijfswagen de weg op gaat!

Wees komende week extra alert: overgang naar wintertijd zorgt voor meer ongelukken op de weg

Beduidend meer verkeersongevallen in de week na overgang

Veel mensen ondervinden moeite met de overgang van zomer- naar wintertijd en hebben dan ook even tijd nodig om die omschakeling te maken. Dit resulteert in beduidend meer verkeersongevallen in de dagen nadat de wintertijd is ingegaan. Zo ziet pechhulpdienst Route Mobiel  in de week na de ingang van de wintertijd al jaren een piek van 10 tot 15 procent meer aanrijdingen. Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is onder voetgangers het aantal slachtoffers drie keer en onder fietsers twee keer zo groot als tijdens de zomerperiode. Dit bleek afgelopen jaar uit onderzoek.

Avondspits opeens in het donker

Eén van de redenen voor het stijgende aantal ongevallen op de weg, is volgens SWOV het feit dat de avondspits na de klok-omzetting opeens in het donker plaatsvindt. Sowieso is er in donkere of schemerige situaties al een groter risico op ongevallen, maar zo vlak na de ingang van de wintertijd worden automobilisten en bestuurders van bedrijfswagen verrast door de duisternis en moeten ze nog erg wennen aan de nieuwe situatie.

Verstoord bioritme en vermoeidheid

Route Mobiel zoekt de oorzaak van de ongevallen met name ergens anders in: volgens de pechhulpdienst hebben de bestuurders vooral last van een verstoord bioritme. Daardoor zitten ze vermoeider achter het stuur en zijn ze dus minder alert dan normaal.

Vier tips om goed voorbereid de weg op te gaan

Als je maandag dus met je bedrijfswagen de weg opgaat, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn.

  1. Wees extra alert op de andere weggebruikers. Nu je je bewust bent van het feit dat er meer ongelukken gebeuren door de invoering van de wintertijd, is het belangrijk om extra op te letten op anderen. Want al hoewel jíj je hiervan bewust bent én natuurlijk goed voorbereid bent, kunnen de andere weggebruikers wél verrast of vermoeid zijn.
  2. Zorg dat de verlichting van jouw bedrijfswagen helemaal in orde is
  3. Zorg ervoor dat de ramen van je bus goed schoon zijn
  4. Neem wat te eten mee. Mocht je onverhoopt toch last krijgen van vermoeidheid, dan is het erg handig als je bijvoorbeeld een banaan of energiereep binnen handbereik hebt.

Is jouw bedrijfswagen goed verzekerd in het geval van een aanrijding? Lees hier meer over het verzekeren van jouw bus

Reageer op dit artikel