nieuws

Vrijstelling C-rijbewijs elektrische bestelwagen uitgesteld

Gebruik

Voor zero emission bestelauto’s tot 4.250 kg is de komende tijd nog steeds een C-rijbewijs nodig. De nieuwe vrijstellingsregeling, waarbij deze voertuigen met een B-rijbewijs mogen worden bestuurd, is uitgesteld tot maart 2019. Dat heeft het ministerie van IenW bekendgemaakt. 

Vrijstelling C-rijbewijs elektrische bestelwagen uitgesteld

Zero Emission bestelwagens besturen met B-rijbewijs en korte rijopleiding

Deze vrijstelling geldt voor volledig elektrisch aangedreven bestelauto’s voor goederenvervoer (zonder aanhangwagen) tot een maximaal gewicht van 4.250 kg. Nu heb je nog een C-rijbewijs nodig om dit voertuig te besturen, maar daar komt verandering in. Straks mogen deze bedrijfswagens ook met een B-rijbewijs bestuurd worden, je moet alleen wel een aanvullende rijopleiding van 5 uur volgen.

Zwaar accupakket trekt bestelwagen over gewichtsgrens

De nieuwe vrijstellingsregeling voor het C-rijbewijs heeft als doel om de invoering van volledig elektrische bestelwagens te versnellen. Dit om de luchtkwaliteit te verbeteren en om te kunnen voldoen aan de milieueisen. De elektrische voertuigen hebben een behoorlijk zwaar accupakket, waardoor ze al snel over de gewichtsgrens van 3.500 kg heen gaan. Dat betekent dat ze alleen bestuurd mogen worden door een chauffeur met een (duur) C-rijbewijs. Daarnaast kennen de elektrische bestelauto’s een hoge aanschafprijs, waardoor conventionele bestelauto’s nog altijd vele malen populairder zijn.

Proef begint maart 2019

De nieuwe regeling is al goedgekeurd door de Europese Commissie en door de ministerraad. De benodigde wijzigingsbesluiten voor het aanpassen van de rijbewijsregelgeving moet nog wel langs de Tweede Kamer en de Raad van State. Ook moet de verplichte rijopleiding nog een precieze vormgeving krijgen.  In eerste instantie was de verwachting dat de nieuwe proef op 1 november dit jaar zou starten, maar dit is bijgesteld naar maart 2019.

 

Reageer op dit artikel