nieuws

Het fileseizoen is begonnen: hoe ga je ermee om?

Gebruik

Ah jakkes, balen; weer in de file. Oktober is steevast de aftrap van het fileseizoen. Handig dus om voorraf al rekening te houden met vertraging en iets eerder van huis te gaan om toch op tijd voor je klus te zijn.

Het fileseizoen is begonnen: hoe ga je ermee om?

Oktober, november en december: het zijn de drukste maanden van het jaar op de weg. Door de aantrekkende arbeidsmarkt is het aantal voertuigen op de weg weer toegenomen. Daarbij komt: blijkbaar hebben mensen (het zijn altijd anderen, natuurlijk) er moeite mee dat het donker is buiten. En dan regent het ook nog! Dus wordt er massaal op de rem getrapt. Het gevolg: extra files op de weg.

Voldoende afstand houden is extra belangrijk

AutoRAI geeft een aantal tips voor het fileseizoen. Voldoende afstand houden is sowieso al belangrijk, laat staan wanneer het nat en glad op de weg is. Maar ook een goede voorbereiding wordt vaak vergeten. Kijk daarom voor je op pad gaat bijvoorbeeld naar de verkeersinformatie en pas je reis hierop aan. Natuurlijk kunnen files plotseling ontstaan, maar files die al bestaan kun je mogelijk ontwijken door een andere route te kiezen. Ook belangrijk: zorg voor schone ruiten en ruitenvloeistof, zeker als het gaat vriezen en er pekel op de weg ligt. Controleer ook je verlichting. Gezien worden is ontzettend belangrijk. Vertrouw niet op je automtische- of dagrijverlichting, maar schakel je dimlicht in.

De avondspits begint al om 15.30 uur en bij echt slecht weer om 15.00 uur. Voor veel mensen is dit even wennen.

Gigantische avondspits

Avondspitsen van 400 kilometer zijn geen uitzondering. “Naast dat het eerder donker wordt, het weer slechter is en we te maken krijgen met een hinderlijke laagstaande zon in november, verschuift met de wintertijd ook het tijdstip van de files. De avondspits begint al om 15.30 uur en bij echt slecht weer om 15.00 uur. Voor veel mensen is dit even wennen,” zegt Frank Boer van Verkeerscentrum Nederland (VCNL).

Het kan misgaan…

In de spits zijn er altijd meer incidenten. Boer: “Door de drukte is er meer kans dat het mis gaat. Schemer, donker en slecht weer versterken dit. Doordat het steeds drukker op de weg wordt en er relatief langzamer wordt gereden, zien we gelukkig weinig ernstige ongelukken. Maar jammer genoeg wel veel kleine ongevallen. Elke aanrijding brengt ook weer extra vertraging met zich mee. Zeker in het begin van de wintertijd gaat het vooral om kop-staartbotsingen. Automobilisten moeten wennen aan minder overzicht en letten niet altijd even goed op. Voor je het weet zit je dan op een bumper. Ook een probleem zijn al die koplampen die vervelende reflecties veroorzaken, waardoor het zicht minder goed is dan overdag.”

Het fileseizoen is AAN. Deze maanden dan dus toch maar iets eerder van huis om heelhuids op je bestemming aan te komen? Tot slot nog een laatste tip: denk er aan op tijd je banden te wisselen!

Reageer op dit artikel