nieuws

Er moeten regels komen voor elektrische voertuigen

Gebruik

Steeds meer ondernemers maken gebruiken van elektrische voertuigen om bijvoorbeeld bestellingen in de stad af te leveren. Maar er is een hoop onduidelijkheid over wat nou precies kan, mag en moet met zulke e-voertuigen. De veranderende situatie op de weg vraag volgens het Verbond van Verzekeraars om nieuwe regels.

Er moeten regels komen voor elektrische voertuigen

Stints, oxboards, e-bikes, Trikkes, Segways… De lijst met nieuwe elektrische voertuigen is lang. En er komen volgens het Verbond van Verzekeraars steeds meer nieuwe elektrische voertuigen bij. Daarom voldoen de huidige regels niet meer, zegt het verbond. “Dat leidt niet alleen tot gevaarlijke situaties, de huidige regels voor deze voertuigen leiden ook tot verwarring. Daarom is het van belang dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de wetgeving snel herziet,” aldus Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars.

Ministerie moet voortouw nemen

Volgens Weurding moet het ministerie het voortouw te nemen. “Het ministerie bepaalt immers hoe we hier in het verkeer met elkaar omgaan.” Verzekeraars bepalen niet welke voertuigen verzekeringsplichtig zijn, dat doet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Op dit moment geldt dat voor alle motoraangedreven voertuigen die zonder aansturing van de bestuurder zich kunnen voortbewegen, een verplichte WA-verzekering nodig is.

Afwachten…

Bij de overige voertuigen is het aan de verzekeraar of deze daarvoor dekking biedt via een algemene of specifieke aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast moet er ook aandacht zijn voor het toezicht op de kwaliteit, vindt het verbond. “Veel van de nieuwe vervoersmiddelen worden gefabriceerd aan de andere kant van de wereld. Toezicht via bijvoorbeeld certificering van deze vervoersmiddelen of onderdelen daarvan ontbreekt.” Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat weten dat er een advies aankomt van de RDW en verkeerswetenschappers. Dat wachten ze af voor ze meer duidelijkheid kunnen geven.

Reageer op dit artikel