nieuws

Gedonder op de weg!

Gebruik

We zijn allemaal de beste bestuurders, rijden veilig en verantwoord en zijn het anderen die voor gevaarlijke situaties zorgen, toch? Ook jij hebt vast wel eens (onbedoeld) het bloed onder de nagels je medeweggebruikers gehaald. Uit onderzoek blijkt: het wordt gezelliger op de weg als we de smartphone laten liggen. Die voert de lijst met de top zes ‘ergernissen in het verkeer’ aan:

Gedonder op de weg!

In de auto zijn medeweggebruikers regelmatig een bron van frustratie, zo blijkt uit het grote Auto&Verkeer Onderzoek van online verzekeraar Allsecur. Van bumperklevers, langzame rijders,  snelheidsduivels tot onnodig linksrijders; Nederland ergert zich groen en geel achter het stuur. De grootste ergernis? Automobilisten die met hun smartphone bezig zijn.

Smartphonegebruik wordt een steeds grotere bron van irritatie

Smartphone-aso’s

In de afgelopen jaren is het aantal smartphones in Nederland enorm toegenomen, dat zie je ook terug in het verkeer. De cijfers van het onderzoek laten dat ook zien. Smartphonegebruik wordt een steeds grotere bron van irritatie. Zo wordt de ‘smartphone-aso’ in 2016 door 13 procent van de Nederlandse automobilisten genoemd als één van de grootste ergernissen in het verkeer, goed voor de achtste plaats. Vorig jaar met stip gestegen naar een tweede plek met 49 procent en heeft nu de toppositie bereikt als ‘nummer 1 ergernis’ met 53 procent.

Top zes ergernissen

Maar we klagen niet alleen over smartphonegebruikers,  er is nog meer te ergeren! Dit is de top zes*:

 1. Smartphonegebruik (53%)
 2. Bumperklevers (46%)
 3. Linksrijders (26%)
 4. Automobilisten die afval uit het raam gooien (25%)
 5. Snelheidsduivels (23%)
 6. Langzame rijders (19%)

Man versus vrouw

Het is opvallend dat mannen (33%) aangeven zich aanzienlijk vaker te ergeren aan linksrijders dan vrouwen (20%). Ook zijn langzame rijders net iets vaker een doorn in het oog bij mannen (22%) dan bij vrouwen (17%). Vrouwen storen zich (25%) zich weer net iets meer aan snelheidsduivels op de weg dan mannen (22%).

Waardoor laat jij je afleiden?

We irriteren ons, maar worden ook regelmatig afgeleid achter het stuur. Vooral door elkaar, want medeweggebruikers zijn onze grootste afleiders (39%). Vrouwen (41%) blijken net iets vaker geïnteresseerd te zijn in het doen en laten van hun medeweggebruikers dan mannen (36%). Dit is de top vijf afleidingen achter het stuur:

 1. Andere weggebruikers (39%)
 2. Slaperigheid achter het stuur (27%)
 3. Smartphone (21%)
 4. Kinderen in de auto (17%)
 5. Werk aan de weg (17%)

Mannen noemen slaperigheid en de smartphone vaker als reden tot afleiding dan vrouwen; respectievelijk 22 en 18 procent. Ron Adams, Brand Manager bij Allsecur, zegt hierover: “Binnenkomende e-mails, belletjes, appjes en social media berichten zorgen voor afleiding in de auto. Door je blik heel even op je smartphonescherm te richten, kun je minder snel op onverwachte verkeerssituaties anticiperen, waardoor je een ongeluk kunt veroorzaken. Probeer deze afleiding dus zoveel mogelijk te voorkomen achter het stuur en focus je volledig op de weg.”

 

*Het jaarlijkse Grote Auto&Verkeer Onderzoek is een initiatief van verzekeraar Allsecur en is in juni 2018 uitgevoerd in samenwerking met Team Vier onder 1.019 respondenten. De respondenten hebben een top drie aangegeven, waardoor de opstelsom van de percentages hoger uitvalt dan 100 procent.

Reageer op dit artikel