artikel

In zes stappen veilig op weg in de winter

Gebruik

De winter staat nu toch echt voor de deur. Hét seizoen van slechte weersomstandigheden, veel pechgevallen en meer ongelukken. Vooral ’s nachts en bij slecht weer kan het spoken: de wegen zijn glad en het zicht is slecht. Hoe ga je dit seizoen goed voorbereid en veilig de weg op?

In zes stappen veilig op weg in de winter

De winterse taferelen zorgen voor overlast op de weg. Hoe mooi de besneeuwde wegen er misschien ook uitzien, nog steeds zijn er mensen genoeg die zonder enige voorbereiding de weg op gaan. Zorg dat jij niet tot de groep behoort en doe je voordeel met de zes ultieme wintertips die wij voor je op een rij hebben gezet!

Tip 1: zorg voor goede (winter)banden

Staat jouw bedrijfswagen nog op zomerbanden? Pak dan nu je mobiel en plan een afspraak in bij je garage, want het is hoog tijd om ze te verwisselen naar winterbanden. Dit levert je meer grip, een kortere remweg en een betere wegligging op. Bonus: je rijdt ook nog eens een stuk zuiniger. Mocht je niet twee keer per jaar willen switchen tussen zomer-  en winterbanden, dan is de all-season band misschien een goed alternatief voor jou. Ga je met je bedrijfswagen de Nederlandse grens over? Let er dan wel op dat winterbanden in het buitenland vaak verplicht zijn!

Tip 2: vul antivriesvloeistof bij

JouwBedrijfswagen wintertipsMet antivries voorkom je namelijk dat je motor bevriest. Spoel wel eerst even het koelvloeistofsysteem door. Geen idee hoe dat moet? In de handleiding van je bestelauto staat uitgelegd hoe dit werkt. Uiteraard kan je ook even langs de garage rijden. Vaak kunnen zij je helpen terwijl je wacht. Vervang (of laat dat doen) ook meteen even de ruitenwisservloeistof voor een antivries-variant, zodat je met schone ruiten onderweg bent en daardoor beter zicht hebt op de weg.

Tip 3: breng een extra waxlaag aan

Sneeuw en opspattend strooizout kunnen behoorlijk wat schade veroorzaken aan je deurrubbers, velgen, carrosserie en de kunststof delen van je bus. Zonde! Ook zorgt het ervoor dat bestaande schade sneller kan gaan roesten. Om je bedrijfswagen hiertegen te beschermen, kun je een extra waxlaag aan (laten) brengen.

Zien en gezien worden!

Tip 4: controleer je verlichting

Waarschijnlijk ga je in het donker op weg en kom je in het donker weer thuis. Zeker in de winter is goede verlichting van groot belang. Niet alleen voor je eigen zicht, maar ook om goed zichtbaar te zijn voor je medeweggebruikers. Zien en gezien worden, dus! Tijdens een flinke sneeuwbui is niets vervelender dan een tegenligger op het laatste moment aan te zien komen of zelf slecht zicht te hebben door niet goed werkende verlichting. Controleer daarom regelmatig of al je lampen nog werken en zorg dat je altijd een reservesetje in jouw bedrijfswagen hebt liggen. Mocht er onverhoopt een lampje stukgaan, dan kun je deze meteen vervangen. Scheelt weer een boete!

Tip 5: zorg voor de juiste accessoires

JouwBedrijfswagen wintertipsEen autobeschermhoes of voorruitfolie zorgt ervoor dat je ’s ochtends niet eerst nog moet krabben voordat je met je bus de weg op kan. Dat scheelt een hoop tijd en frustratie. Ben je dit toch vergeten of toch te lui om zo’n hoes over je voorruit te leggen? Zorg dan in ieder geval dat je NOOIT de weg op gaat met ramen die niet goed sneeuw- en ijsvrij zijn gemaakt! Leg daarom een ijskrabber of sneeuwbezem in de bus op een plek waar je makkelijk bij kan. Daarover gesproken: slotontdooier is geen overbodige luxe. Autosloten kunnen namelijk nog wel eens bevriezen en er is niks vervelender dan je bus niet in kunnen komen. Extra tip: leg dit niet ín je bedrijfswagen…

Tip 6: denk aan de rubbertjes…

En nee, daarmee doelen we niet op veiligheidsvoorzieningen bij nachtelijke escapades. Maak de rubberen randen van je deuren goed schoon en smeer ze in. Dit kan bijvoorbeeld met vaseline of talkpoeder, maar ook met een stick die daar speciaal voor is gemaakt. Zo voorkom je dat je deuren dichtvriezen en je ze niet meer open krijgt.

We wensen je veel veilige winterse kilometers!

 

Heb je een mooie of hilarische winterse foto van je bus? Mail ons! Wie weet plaatsen we jouw bus op onze social media.

Reageer op dit artikel