artikel

Zo beveilig je jouw bedrijfswagen

Gebruik

Hoe vaak komt het voor dat je met duur gereedschap, belangrijke pakketten of zorgvuldig gemaakte producten in de laadruimte van jouw bedrijfswagen onderweg bent? Precies… Het is dus belangrijk om je bus goed te beveiligen. Maar hoe doe je dat?

Zo beveilig je jouw bedrijfswagen
Gespot op de BestelautoExpo: het UFO slot

In de laadruimte van jouw bedrijfswagen liggen allerlei belangrijke spullen. Of het nou producten of pakketjes zijn, een lading is die je bij de klant moet afleveren of gereedschap dat je voor elke klus nodig hebt: je wilt dat het veilig ligt in je bus. En dat dieven er niet zomaar met jouw kostbare lading vandoor kunnen gaan.

Achter slot en grendel

Door een extra slot of vergrendeling op de achter- en zijdeuren van je bedrijfswagen te monteren, ben je dubbel beveiligd. Zo’n slot maakt het praktisch onmogelijk om in te breken. Veel dieven beginnen al niet eens meer aan de klus. De sloten, ook wel Dead-Lock veiligheidssloten genoemd, zijn vaak goed zichtbaar en hebben een groot afschrik-effect voor mogelijke inbrekers.

Een voorbeeld van zo’n slot is de UFO van het italiaanse merk Serrature Meroni. Op de BestelautoExpo kwamen we een voorbeeld van het slot tegen. Het slot heeft een uniek design en ziet er elegant uit, maar de gigantische stevigheid valt niet te onderschatten: hij is niet kapot te krijgen, wat je ook probeert.

Trekhaakslot

Een trekhaakslot plaats je over je trekhaak (foto: BusInBedrijf)

Trekhaakslot voor de achterdeuren

Zodra een dief je achterdeuren heeft opengebroken, heeft ‘ie binnen een minuut je lading te pakken. Helaas zijn die achterdeuren vaak het makkelijkst om open te breken. Dat vraagt dus om extra beveiliging. Een trekhaakslot zorgt ervoor dat de achterdeuren niet meer opengemaakt kunnen worden. Het slot zet je, zoals de naam al verraadt, op de trekhaak. Daarboven zit een horizontale ijzeren balk die ervoor zorgt dat het onmogelijk is om de deuren te openen.

Slam-Lock valt automatisch in het slot

Loop jij tig keer op een dag je bus in en uit, waardoor je geen zin hebt ‘m ‘voor dat ene minuutje’ op slot te draaien? Of heb je je beide handen nodig bij het uitladen? Dan is een slot met een Slam-Lock veiligheidsslot misschien iets voor jou. Dit is een systeem dat ervoor zorgt dat de deur automatisch in het slot valt als je ‘m dicht gooit. Handig voor bijvoorbeeld pakketbezorgers. Ook dit slot is duidelijk zichtbaar op je bestelauto gemonteerd en werkt daarmee afschrikwekkend. Je moet het ‘m natuurlijk wel met een sleutel openen als je de laadruimte weer in wilt…

Een voorbeeld van zo’n slot is het Gatelock beveiligingsslot van Imbema, dat ook op de BestelautoExpo te zien was.

Alarmsysteem

Veel traditionele – vooral oudere – alarmsystemen die standaard op je bus zitten, zijn jammer genoeg stees makkelijker te saboteren. Het is daarom helemaal geen gek idee om een extra alarmsysteem te laten installeren. Dit soort moderne alarmen zijn zeer uitgebreid en voorzien van allerlei extra beveiligingsmaatregelen. Zo moet je aanvullend toestemming geven om het alarm uit te schakelen en blijft de noodstroomaccu gewoon doorgaan als het alarm wordt gesaboteerd. Helemaal luxe alarmsystemen beschikken ook over hellingshoekdetectie. Daarbij gaat het alarm af als het systeem merkt dat jouw bedrijfswagen wordt opgekrikt.

En wat als er toch wordt ingebroken?

Is er nou toch ingebroken in jouw bedrijfswagen of heeft een inbreker daartoe een poging gedaan? Hopelijk ben je goed verzekerd! Wil je weten hoe je dat het beste kan doen? Wij leggen het je uit in het artikel “Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn bedrijfswagen?“. En nu maar hopen dat ze van je spullen afblijven…

 

Is er wel eens bij jouw bedrijfswagen ingebroken en wil je je verhaal met ons (anoniem) delen? Mail ons!

 

Reageer op dit artikel