artikel

Tips op de Dag van de Duurzaamheid!

Gebruik

Het is vandaag 10 oktober en voor het geval je het nog niet wist: het is het de Dag van de Duurzaamheid! Een dag waarop verschillende organisaties benadrukken dit een belangrijk thema te vinden. Wat doe jij al om duurzamer je ding te doen?

Tips op de Dag van de Duurzaamheid!

Het is de tiende editie van de Dag van de Duurzaamheid. Had jij er al eens van gehoord? Particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden organiseren vandaag allerlei activiteiten om stil te staan bij hoe belangrijk duurzaamheid is.

Tips!

Om onze bijdrage aan deze dag te leveren en jou een handje op weg te helpen, geven wij je graag wat tips die je meteen kan toepassen om ook duurzamer onderweg te zijn. Goed voor het milieu en fijn voor je portemonnee!

 1. Check om de twee maanden je bandenspanning. Dat kan bij de meeste tankstations, bandenboeren en natuurlijk bij je garage. Als je banden op de juiste spanning staan, verbruik je minder brandstof en zullen ze minder snel slijten.
 2. Schakel bij een handbak zo vroeg mogelijk naar een hogere versnelling.
 3. Anticiperen is key! Ook in het voorkomen van ongevallen, trouwens. Kijk zo ver mogelijk vooruit en probeer constant te voorspellen wat het verkeer om je heen gaat doen.
 4. Probeer eens iets eerder je voet van het gaspedaal te halen en, in plaats van te remmen, je bus uit te laten rollen. Dit is trouwens een van de dingen van ‘het nieuwe rijden’. Vaak zwaar beladen onderweg? Mooi! Want hoe zwaarder je bus, hoe langer je kan uitrollen.
 5. Houd in gedachten dat harder rijden ook een groter brandstofverbruik en meer uitstoot betekent. Overigens heeft het met de relatief kleine afstanden in Nederland nauwelijks zin om (te) hard te rijden; de tijdswinst is hooguit een paar minuten.
 6. Zorg dat je zoveel mogelijk een constante snelheid rijdt, bijvoorbeeld door de cruise control in te schakelen. Het cruisen zorgt ervoor dat je minder pieken hebt in je brandstofverbruik (remmen, optrekken, enzovoorts) en het rijdt daardoor ook een stuk rustiger.
 7. Probeer het stationair laten draaien van je motor te voorkomen. Dus niet met een draaiende motor wachten op de passerende trein of in de vorst minutenlang voorverwarmen. Overigens, motorolie warmt pas op als je gaat rijden en de motor laten draaien terwijl de olie nog niet opgewarmd is zorgt voor ernstige slijtage. Bij benzineauto’s komt de katalysator niet snel genoeg op temperatuur tijdens het warmdraaien in de kou en die werkt daardoor niet of nauwelijks. Dit zorgt voor veel extra luchtverontreiniging: bij temperaturen onder nul is de uitstoot van schadelijke stoffen vier tot acht keer groter dan met een warme motor.
 8. Bij aanhoudend koud weer is een beschermende ijsdeken of folie op de voorruit de eenvoudigste (en milieuvriendelijkste) manier om krabben te voorkomen.
 9. En als reminder: zet je boordcomputer op de verbruiksmeter, zodat je real time ziet wat je verbruik is. En houd de eventuele ecotoerenteller in de gaten, die aangeeft of je zuinig rijdt en wanneer je moet schakelen.

En voor wie nog een stapje verder wil gaan…

 • Schakel de start-stop functie niet uit
 • Kan je in je bus een rijmodus selecteren? Vergeet de sportstand: rijd vanaf nu alleen nog maar in ECO-modus.

Wist je dat…

…als je de airconditioning standaard aan hebt staan, je tot wel 30 procent meer brandstof verbruikt? En dat niet alleen, want je uitstoot kan er zelfs door verdubbelen. Met name bij het rijden in de stad gebruikt de airco relatief veel brandstof. Milieu Centraal heeft nog een paar extra tips voor je als het gaat om het gebruik van airconditioning:

 • Rijd eerst even een stukje voor je de airco aan zet. Daarmee voorkom je onnodige slijtage van de airconditioning en bespaar je brandstof.
 • Ook al kan de verleiding soms groot zijn, draai de airco niet volledig open. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te laag is en de ‘blaas stand’ niet te hoog.
 • Is het een warme zomerdag? Rijd eerst even met de ramen open om de ergste hitte te laten verdwijnen. Sluit daarna de ramen en schakel dan pas de airco in.
 • Gebruik de airco in ieder geval één keer per maand om lekkage van het koelmiddel te voorkomen.
 • Schakel de airco een aantal minuten eerder uit dan de motor: dan kan er geen condens vormen en bacterie- en schimmelgroei ontstaan – en dat voorkomt geurtjes.
 • Zorg dat er geen bladeren voor de luchtinlaten zitten. Zo voorkom je verstopping.
 • Laat je airco-installatie ieder jaar controleren door een gespecialiseerd bedrijf.
Reageer op dit artikel