artikel

Wanneer is een bestelauto volgens de Belastingdienst een bestelauto?

Gebruik

Een bestelwagen krijgt niet zomaar een grijs kenteken en de daaraan gekoppelde lagere belasting. Daarvoor stelt de Belastingdienst een aantal voorwaarden.

Wanneer is een bestelauto volgens de Belastingdienst een bestelauto?

De Belastingdienst vindt dat de bestelauto voornamelijk moet zijn ingericht voor het vervoer van goederen. Hij mag niet zwaarder zijn dan 3.500 kilo. Komt hij boven dit gewicht uit, dan is het volgens de fiscus toch duidelijk een vrachtauto.

• Je betaalt een lager tarief aan motorrijtuigenbelasting, maar dan moet je voldoen aan alle volgende voorwaarden:
• Je bent ondernemer voor de omzetbelasting en u hebt een btw-nummer.
• De bestelauto staat op jouw naam en je bent de (rechts)persoon aan wie het btw-nummer is toegekend.
• Je gebruikt de bestelauto meer dan bijkomstig voor uw onderneming. Dit betekent dat je jouw bestelauto voor meer dan 10 procent van de jaarlijks verreden kilometers voor uw onderneming gebruikt.

Ook eisen aan de inrichting

De fiscus stelt ook eisen aan de inrichting. Er moet een vaste, vlakke laadvloer zijn aangebracht. Over de hele breedte en lengte van de laadruimte. Die laadruimte mag bovendien niet over zitplaatsen beschikken. Er gelden dan per afzonderlijk type weer specifieke eisen. Bijvoorbeeld voor een bestelauto met een verhoogd dak of open laadbak.

Zie hier voor meer informatie de pagina van de belastingdienst over bestelauto’s.

Elektrische bestelauto’s

Fijn om te weten is ook dat je geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen voor een bestelauto die alleen wordt aangedreven door een elektromotor. De energie wordt dan geleverd door een batterij, brandstofcel, of verbrandingsmotor op waterstof. In dat geval is het zogeheten nultarief van toepassing.

Reageer op dit artikel