artikel

Rijd je diesel of benzine met jouw bedrijfswagen?

Gebruik

Rijd je met je bedrijfswagen op diesel of op benzine? Bijzonder genoeg is dat bedrijfsauto’s minder kilometers op diesel maken. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek. Of dat nu komt doordat ondernemers milieubewuster zijn geworden, meldt het CBS jammer genoeg niet.

Rijd je diesel of benzine met jouw bedrijfswagen?

In 2017 daalden de dieselkilometers gereden door personenauto’s op naam van een bedrijf met 3 procent ten opzichte van 2016, en namen de afgelegde benzinekilometers met ruim 10 procent toe. Dit gaat samen met de ontwikkeling van het zakelijke autopark. Vergeleken met 2016 waren er in 2017 ruim 3 procent minder zakelijke diesels op de weg, en ruim 10 procent meer benzineauto’s op naam van een bedrijf.

Van bedrijfsauto’s van een jaar of jonger werd ruim 47 procent van de afgelegde kilometers in 2017 op diesel gereden. Bij auto’s van twee of drie jaar oud was dat aandeel nog bijna 63 procent. Nieuwe auto’s van particulieren (een jaar of jonger) reden bijna 12 procent van hun kilometers op diesel, terwijl dit voor auto’s van 2 of 3 jaar bijna 22 procent was.

Wanneer wordt diesel of LPG wel aantrekkelijk?
Wanneer wordt diesel of LPG rijden goedkoper dan normaal benzine rijden? Benzine is in Nederland tientallen centen duurder per liter dan diesel of LPG. Dit wordt echter gecompenseerd door een hogere wegenbelasting voor diesel en LPG, want de uitlaatgassen belasten het milieu zwaarder. Rijd je echter rond de 25.000 – 30.000 km per jaar, dan compenseer je dit onder andere met de lagere brandstofkosten voor diesel. Dan is het meestal goedkoper om een dieselauto te rijden.

Nieuwe bedrijfsdiesels reden 31 procent minder

In 2017 legden bedrijfsauto’s op benzine van een jaar of jonger 32 procent meer kilometers af dan een jaar eerder. Nieuwe bedrijfsdiesels reden daarentegen 31 procent minder. Deze ontwikkeling hangt samen met de verkoop van nieuwe bedrijfsauto’s: het aandeel nieuwe diesels liep terug van 45 procent in 2015 naar 30 procent in 2017. Van de nieuwe benzineauto’s nam het aandeel toe van 35 procent in 2015 naar ruim 63 procent in 2017.

Elektrische bedrijfsauto’s maken nog maar 3,5 procent uit

Elektrische bedrijfsauto’s (full elektrisch en plug-in hybrides) nemen in 2017 nog maar 3,5 procent in van alle nieuwe bedrijfsauto’s. In 2015 was dit aandeel nog ruim 15 procent. Op 1 januari 2017 is de bijtelling voor alle plug-in hybrides verhoogd naar 22 procent, hetzelfde percentage dat geldt voor benzine- en dieselauto’s, waardoor deze auto’s minder populair werden.

Reageer op dit artikel