artikel

Banden verbonden met het internet?

Gebruik

Kun je een band aan het internet koppelen? Ja, zegt leverancier Goodyear. Het kwam met op de internationale transportbeurs IAA met een band met een tag erin.

Banden verbonden met het internet?

De banden kennen een zogeheten RFID-tag. Dat is een tag die kan communiceren met een extern toestel. Het is de bedoeling dat dat toestel, bijvoorbeeld je smartphone, weer gekoppeld is met een bandenbeheersysteem. Goodyear liet zelf ook een aantal apps voor mobiele telefoon zien, die extra voordelen brengen voor fleetmanagers en bestuurders.

Fikse hoeveelheid nieuwe banden

Het bandenbedrijf presenteerde een fikse hoeveelheid nieuwe banden. Veelal gericht op brandstofefficiëntie, duurzaamheid, minder warmteopwekking, een lage rolweerstand, het terugdringen van CO2, een betere grip op de weg en minder omgevingsgeluid. “De nieuwe banden anticiperen op de door de EU voorgestelde wetten om de CO2-uitstoot van zware vrachtwagens tegen 2025 met 15 procent en tegen 2030 met 30 procent te verminderen”, aldus de fabrikant.

Aanzienlijke hoeveelheid brandstof besparen

Met de nieuwe banden moet je ook aanzienlijk brandstof kunnen besparen, als we Goodyear moeten geloven. “Een vloot van 100 langeafstandsvrachtwagens met deze bandencombinatie kan zo tot 214.000 liter diesel per jaar besparen en tot 557.000 kilo minder CO2 uitstoten, wat kan leiden tot een besparing tot 290.000 euro in de brandstofkosten.”

Reageer op dit artikel