nieuws

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn bedrijfswagen?

Aanschaf

Eigenlijk heb je maar drie mogelijkheden: wettelijk aansprakelijkheid (WA), beperkt casco en volledig casco (ook soms allrisk genoemd). De wettelijke aansprakelijkheid is verplicht als je legaal je bestelauto wilt rijden. Daar bovenop kun je zelf kiezen in hoeverre je schade vergoed wilt hebben.

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn bedrijfswagen?

Een WA-bestelautoverzekering is een basisverzekering en vergoedt alleen de schade die jij als bestuurder veroorzaakt bij een andere weggebruiker. In Nederland is het verplicht om minimaal een WA-verzekering voor je bestelauto af te sluiten. Dit is dus het minimale niveau. Je krijgt niets vergoed voor het in de prak rijden van jouw bestelwagen. Het dekt alleen de schade bij een ander.

Verzekering van andere bestuurder staat klaar

Het is op zich wel een fijn idee dat die wettelijke aansprakelijkheid er is. Want als iemand jou schade bezorgt, dan staat de verzekering van de andere bestuurder klaar om het financieel af te handelen. En dat geeft een vertrouwd gevoel als je aan het rijden bent. Een WA-verzekering is er al voor een bedrag van rond de 3 euro per maand. Er zijn veel, heel veel aanbieders, waaronder Ditzo, HEMA, Centraal Beheer en Aegon.

Ongeluk tijdens privéreis?
Krijg je een ongeluk tijdens een privéreis, dan levert dit vaak geen problemen op. Een bedrijfsautoverzekering is ook in werking op het moment dat je de bestelwagen, die op naam van het bedrijf via een bedrijfsautoverzekering is verzekerd, privé gebruikt.

Gecompenseerd voor niet kunnen werken

Dergelijke verzekeringen dekken dan al gauw schadebedragen van een miljoen of meer. Dat lijken grote bedragen, maar mocht je bijvoorbeeld iemand arbeidsgehandicapt maken na een botsing, dan moet je diegene compenseren voor het feit dat hij niet meer kan werken. En dan kunnen de bedragen flink in de papieren lopen. Met een WA-verzekering is de schade gedekt die je met je bestelauto aan anderen berokkent in alle EU-landen. Ook schade veroorzaakt aan anderen door een gekoppelde aanhanger is veelal gedekt.

Geen WA, dan ben je illegaal bezig

Heb je geen WA voor je bestelwagen afgesloten, dan ben je illegaal bezig. Ook al gebruik je je bestelwagen voor langere tijd niet. Dat maakt niet uit. Ben je niet WA-verzekerd, dan loop je het risico op een hoge boete van de Rijksdienst Wegverkeer. Ga je desondanks wel rijden en veroorzaak je schade? Dan verhaalt de verzekeraar de schade van een betrokken persoon of object (denk aan een lantaarnpaal of vangrail van de gemeente) op jou.

Keuze voor beperkt of volledig casco

Is jouw bestelwagen nog veel waard en wil je ook verzekerd zijn voor schade aan je eigen bestelauto of bij diefstal? Dan kunt u kiezen voor een uitgebreidere verzekering. Deze komt bovenop de WA-verzekering. Je hebt twee opties: Of je kiest voor de beperkt casco-verzekering of voor volledig casco (all risk). Over het algemeen geldt: hoe meer schade je krijgt vergoed, hoe duurder de verzekeringspremie is.

Let op: gereedschap niet standaard meeverzekerd
Schade aan lading of gereedschappen is niet standaard meeverzekerd bij een bedrijfsautoverzekering. Bij de meeste verzekeraars van een bedrijfsauto kun je hier wel een extra verzekering voor afsluiten. Vraag er dus naar bij jouw verzekeraar.

Vergoeding bij ruitschade, diefstal, brand en storm

De beperkt casco-verzekering dekt niet alleen de schade die jij als bestuurder veroorzaakt aan de tegenpartij, maar je krijgt ook een vergoeding bij bijvoorbeeld ruitschade, diefstal, brand en storm. Het is afhankelijk van de verzekeraar hoeveel hij vergoed. Univé bijvoorbeeld vergoed bij het afnemen van deze verzekering ook schade door een botsing met overstekend wild. Overigens, bij een aanrijding door jouw schuld is de schade aan je eigen bestelauto niet gedekt. Vaak is de premie van een beperkt casco-verzekering niet eens zoveel duurder dan die van alleen de WA-verzekering.

Hoe nieuwer de bestelwagen, hoe meer mensen kiezen voor volledig casco

Hoe nieuwer de bus, hoe meer mensen kiezen voor all risk oftewel volledig casco. De naam zegt het al een beetje: hierbij ben je ook verzekerd voor schade aan jouw eigen bestelwagen. Bij de volledig casco-verzekering maakt het niet uit wie schuldig is voor het veroorzaken van de schade. Het is immers volledig gedekt. Een volledige casco-verzekering is in ieder geval handig voor nieuwe bestelwagens, maar bij gebruikte voertuigen is het afhankelijk van de te betalen premie, de waarde van de bestelwagen en of je als ondernemer een eventuele schade financieel kunt dragen.

Reageer op dit artikel