nieuws

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een bestelauto?

Aanschaf

Je hebt een onderneming en voor de uitvoering van je werk heb je een auto nodig. Niet alleen om jezelf van A naar B te verplaatsen, maar ook om materiaal en/of producten mee te vervoeren. Kortom: er moet een bestelauto komen. Waar moet je dan op letten, als je een bedrijfswagen aanschaft?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een bestelauto?

Het begint natuurlijk met de vraag wát je precies nodig hebt en of je voor een nieuwe of tweedehandse bus gaat. Neem de tijd om je te oriënteren en je hierin te laten adviseren. Ook als je al een bestelauto hebt. “Uit de praktijk blijkt dat de ervaringen met het huidige merk en hoe je geholpen wordt bij de dealer een grote rol spelen bij de keuze voor een bepaalde bestelauto”, zegt ondernemersvereniging evofenedex. “Een tevreden klant kiest al snel voor hetzelfde merk of type.” Het aanbod bestelauto’s verandert alleen wel continu. Het is daarom aan te raden om goed te kijken wat er in de markt beschikbaar is en wat bij jou, jouw bedrijf en werkzaamheden past.

Betrek de opbouwer bij de aankoop

Samen met de merkdealer of garage bepaal je welke bestelauto de basis vormt voor wat straks jouw bedrijfswagen wordt. Het kan handig zijn een leverancier van opbouwmogelijkheden bij het aankooptraject te betrekken. De opbouw kan namelijk bepalend zijn voor de keuze van bijvoorbeeld de juiste wielbasis. Rekken, stellingen en isolatie hebben daarnaast invloed op het laadvermogen. Er zijn zoveel mogelijkheden! Laat je daarom goed adviseren en houd rekening met het volgende:

Uitrusting

 • Vraag het werk om vaak in- en uitstappen? Kies dan voor een gemakkelijke instap.
 • Een verstelbare stoel kan aan individuele eisen worden aangepast en daarmee rugklachten voorkomen.
 • Hoe is het zicht rondom? Kijk hoeveel zicht je hebt met de aanwezige spiegels.
 • Een extra ruit aan de zijkant van de laadruimte vermindert de dode hoek.
 • Vaak met meerdere collega’s op pad? Een bestelauto met dubbele cabine kan meer personen vervoeren. De cabine en laadruimte moeten dan wel aan vastgestelde inrichtingseisen voldoen.

Laadruimte

 • Verlengde en verhoogde bestelauto’s zijn eerder regel dan uitzondering.
 • Achterdraaideuren kunnen soms door een klep worden vervangen.
 • Een zijdeur is niet alleen rechts, maar vaak ook links verkrijgbaar.
 • Met hoeveel gewicht rijd je doorgaans rond? Let erop dat het maximaal toegestane gewicht voor het hele voertuig en de maximale last op de voor- en/of achteras ook echt de max zijn!
 • Neem bij een chassiscabine het zwaartepunt van de gemiddeld te vervoeren lading als uitgangspunt bij de bepaling van de laadbaklengte.

Techniek

 • Wat is de juiste motorisering? Een hoge opbouw heeft een grotere luchtweerstand, waardoor je misschien een motor met meer vermogen nodig hebt. Dat geldt bijvoorbeeld ook als je regelmatig rijdt met een zware of grote aanhanger.
 • Als je vaak lange afstanden rijdt, is het prettig als je bus mee kan komen met het (snelle) verkeer.
 • Een automatische versnellingsbak kan rust geven tijdens het rijden, bijvoorbeeld in druk stadsverkeer .

Garantie

 • Verzeker een bestelauto voordat deze naar een carrosseriebedrijf gaat om te worden opgebouwd.
 • Na aflevering kunnen er afwijkingen of onregelmatigheden zijn. Meldt dit direct aan de dealer, zodat dit nog tijdens de garantieperiode kan worden verholpen.
 • Bevestig klachten in de garantietermijn desnoods schriftelijk.

De juiste werkplaats

Ook bij het onderhoud van jouw bedrijfswagen is goede service belangrijk. Heeft jouw garage of dealer een eigen werkplaats? En hoe wordt je daar ontvangen? Wordt je direct geholpen? Wordt er met je meegedacht om de kosten zo laag mogelijk te houden en stilstand te voorkomen? Let erop of de werkplaats ervaring heeft met het onderhoud van bedrijfsauto’s en of bestelauto-onderdelen op voorraad liggen (of snel geleverd kunnen worden).

Let erop of de werkplaats ervaring heeft met het onderhoud van bedrijfsauto’s.

Controleer de overeenkomst

Bij de aankoop hoort een schriftelijke overeenkomst. Controleer deze altijd (yep, ook de kleine lettertjes) en zorg dat mondelinge toezeggingen er ook in staan. Naast de overeengekomen prijs van je bestelauto, moeten extra’s zijn gespecificeerd en een eventuele korting of inruilprijs zijn vermeld. Leg ook het afleveringstijdstip vast. ‘Zo spoedig mogelijk’ kan namelijk leiden tot misverstanden en eventuele ongewenste prijsverhogingen.

Meer bestelauto’s in de vloot?

Tot slot heef evofenedex nog een tip voor als je meerdere bestelauto’s voor je bedrijf hebt rijden: “Als een chauffeur negatief is over zijn voertuig, heeft dat invloed op hoe hij ermee rijdt. Vraag hem daarom in het aanschaftraject naar zijn wensen en houd daar rekening mee bij de keuze van de nieuwe bus. Beperk ook, als het even kan, het aantal chauffeurs dat op de auto rijdt. Want door bij voorkeur één persoon verantwoordelijk te laten zijn, verminder je het risico op schade.”

En dan is het natuurlijk nog de vraag of je bus gaat kopen of leasen

Reageer op dit artikel