nieuws

Ken jij de nieuwe brandstofsymbolen al?

Aanschaf

Na vrijdag wordt het opletten bij het tanken: de namen en symbolen van de brandstoffen veranderen namelijk! En niet alleen bij het tankstation, ook bij de tankdop van nieuwe bedrijfswagens zitten straks andere brandstofstickers.

Ken jij de nieuwe brandstofsymbolen al?

Het zal wel even wennen worden als we straks gaan tanken! Op 12 oktober treedt artikel 7 van de Europese brandstofrichtlijn in werking (EU-richtlijn 2014/94/EU). In dat artikel staat dat in heel Europa dezelfde aanduiding van een type brandstof geldt, zodat overal duidelijk is welke brandstof je tankt. Nu is de benaming voor benzine of diesel in andere Europese landen namelijk soms anders dan hoe wij dat in Nederland kennen. Er komen uniforme stickers bij het pompstation en bij je tankdop, die duidelijk maken welke brandstof je moet tanken. Op die manier kan iedereen in Europa straks op dezelfde manier zien welke brandstof er getankt moet worden.

Nieuwe symbolen

Dat betekent dat je straks aan de pomp nieuwe symbolen tegenkomt. Het is dus verstandig om heel even op te letten voordat je gaat tanken. Maar de symbolen komen ook terug op nieuwe voertuigen. Vaak zitten deze symbolen op of bij de tankdop. De nieuwe verplichting met de symbolen geldt vooralsnog alleen voor nieuwe voertuigen, dus voor tweedehands bestelwagens is dit niet verplicht.

De symbolen werken met vormen en getallen:

Getallen 5, 10 en 85 staan voor het bio-(ethanol)gehalte in benzine

De getallen 7 en 10 staan voor het gehalte biocomponent in de diesel. XTL geeft aan dat de brandstof synthetisch is en niet uit ruwe aardolie is vervaardigd.

H2 staat voor waterstof. CNG staat voor aardgas.

Twee vloeibare gassen.

 

Nu niet meer raar opkijken als je volgende week bij de pomp staat, he?

Reageer op dit artikel