nieuws

Een nieuwe of tweedehands bedrijfswagen kopen?

Aanschaf

Bij de aanschaf van jouw bedrijfswagen moet je goed nadenken of je kiest voor een nieuw exemplaar of gaat voor een tweedehandsje. Voor beide opties valt wel iets te zeggen. Maar wat voor jou de meest verstandige keuze is, ligt natuurlijk volledig aan jouw situatie. Wij zetten alle voor- en nadelen op een rij.

Een nieuwe of tweedehands bedrijfswagen kopen?

Eén van de belangrijkste voordelen van een tweedehands bedrijfswagen ten opzichte van een nieuw exemplaar, is natuurlijk de lagere aanschafprijs. Mocht je snel een andere bedrijfswagen nodig hebben, maar niet beschikken over een gigantisch budget daarvoor, dan kom je al snel bij een tweedehands uit. Daarnaast kun je voor hetzelfde budget rondkijken voor een ‘hogere’ klasse.

Hoge afschrijvingskosten eerste paar jaar

De afschrijvingskosten (dat is de waardedaling) van een bedrijfswagen zijn het hoogste in de eerste 2,5 jaar van het gebruik. Volgens de Consumentenbond, wordt in deze periode 44 procent van de kosten van een auto gevormd door de afschrijving. Na vijf jaar, is een nieuwe auto al snel zo’n 50 procent in waarde gedaald. Daardoor is een nieuwe bedrijfswagen de eerste paar jaar in gebruik een stuk duurder.

Verzekeringspremie stuk lager door geen all-risk

Waar je een nieuwe bedrijfswagen eigenlijk altijd all-risk verzekert, is dat bij een gebruikte wagen niet altijd het geval. Door je wagen niet all-risk te verzekeren, bespaar je een behoorlijke klap op je verzekeringspremie.

Nieuwste (veiligheids-)technieken

Bij de nieuwste bedrijfswagens heb je natuurlijk ook de optie om te kiezen voor de nieuwste (veiligheids)techniek en -voorzieningen. Oudere, tweedehands, auto’s beschikken vaak over minder moderne technologie.

Samenstellen van jouw bedrijfswagen

Bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen kun jij jouw wagen helemaal samenstellen naar jouw smaak: Je kunt zelf bepalen welke opties, accessoires, kleuren, stoffen, etc. er op en in jouw auto komen. In de speurtocht naar een tweedehands bedrijfswagen ben je natuurlijk volledig afhankelijk van de keuzes van de vorige gebruikers. Heb jij een volledig totaalplaatje in je hoofd, dan kan het lastig zijn om een gebruikte wagen te vinden die daar precies aan voldoet.

Beschikbaarheid, aanbod en wachttijd

Het internet staat vol met tweedehands bedrijfswagen: het aanbod is gigantisch. Daarbij komt dat je een tweedehands auto over het algemeen vrijwel direct mee kan nemen, terwijl je op een nieuwe bedrijfswagen vaak nog een tijd moet wachten. Een wachttijd van een paar maanden voor een nieuwe wagen is beslist geen uitzondering.

Minder onderhoud en reparaties

Een tweedehands bedrijfswagen heeft natuurlijk gebruikerssporen. Daarnaast loop je risico over de staat van de auto en moet je er rekening mee houden dat een gebruikte bedrijfswagen meer onderhoud en reparaties kan vereisen dan een nieuwe bedrijfswagen. De verplichte jaarlijkse APK is nog een kostenpost waar de tweedehands bedrijfswagen mee te maken heeft.

Fabrieksgarantie zorgt voor zekerheid

Als je een nieuwe bedrijfswagen koopt, zit daar jarenlange fabrieksgarantie op. Gaat er iets onverwachts kapot? Grote kans dat dit onder de garantie valt. Op een tweedehands wagen zit meestal geen garantie, waardoor jij volledig opdraait voor alle onvoorziene kosten. Je hebt dus een stuk minder zekerheid. Steeds meer merken hebben tegenwoordig wel een occasionlabel, waar ook uitgebreide garantiedekking bij zit.

Kiezen waar je het onderhoud laat uitvoeren

Als je een nieuwe bedrijfswagen koopt, dan ben je, in elk geval tijdens de duur van de fabrieksgarantie, verplicht om de auto, zoals door de fabrikant voorgeschreven, te laten onderhouden door een dealer van het merk. Met een tweedehands bedrijfswagen ben je hier niet toe verplicht en ben je vrij om te kiezen voor een andere -goedkopere-  garage voor het onderhoud.

 

 

Reageer op dit artikel