nieuws

Een bedrijfswagen kopen of leasen?

Aanschaf

Bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen sta je voor veel verschillende keuzes. Niet alleen moet je gaan bedenken welk merk en model je wilt gaan rijden, het is ook enorm belangrijk om na te gaan hoe jij je nieuwe wagen gaat financieren. Kan je beter kopen, of is leasen voor jouw situatie een verstandigere optie? Wij zetten de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rij.

Een bedrijfswagen kopen of leasen?

Eén van de grootste nadelen van het kopen van een bedrijfswagen is de aanschafprijs: je wordt geacht om in één keer een flinke klap geld uit te geven. Door een bedrijfswagen te leasen, betaal je elke maand een vast bedrag. Je hoeft dan dus niet het hele bedrag in één keer te betalen, maar je kunt al wel in een mooie nieuwe wagen rijden.

Je zit vast aan een contract waarbij je elke maand moet betalen

Als het even financieel tegenzit, kun je een gekochte auto op elk gewenst moment van de hand doen zodat er wat extra budget vrijkomt. Als je least, gaat dit een stuk minder makkelijk. Je zit immers vast aan een contract waarbij je elke maand moet betalen, vaak met een looptijd van een aantal jaar.

Leasemaatschappij legt je maximaal aantal kilometers op

Met een gekochte bedrijfswagen ben je natuurlijk vrij om zoveel (zakelijke) kilometers te maken als je zelf wilt. Maar een leasemaatschappij legt je vaak een maximaal aantal kilometers op. Ga je eroverheen? Dan moet je extra betalen.

Je draait bij kopen zelf op voor de onderhoudskosten

Gaat er iets kapot aan je gekochte bedrijfswagen? Dan mag je zelf opdraaien voor de kosten. Bij leasen is dat soms niet het geval. De twee belangrijkste vormen van lease zijn operational lease en financial lease. Bij operational lease zit vrijwel altijd een servicecontract inbegrepen. Alle onderhouds- en schaderisico’s zijn dan voor de leasemaatschappij. Bij financial lease zit zo’n servicecontract er meestal niet standaard bij inbegrepen en ben je dus alsnog zelf verantwoordelijk voor deze kosten. Vaak is een servicecontract wel optioneel.

Tien jaar in gekochte auto goedkoper dan leasen

Als jij van plan bent je nieuwe bedrijfswagen voor meerdere jaren te gebruiken, dan is kopen de meestal de voordeligste optie. Tien jaar rondrijden in een gekochte auto is goedkoper dan tien jaar lang een bedrijfswagen leasen.

Bedrijfswagen op de balans zetten

Bij koop en bij financial lease (bij deze vorm ben je aan het einde van het leasecontract volledig eigenaar van je bedrijfswagen) mag je de bedrijfswagen op je bedrijfsbalans zetten en mag je hem afschrijven. Dat betekent dat je het aankoopbedrag, verspreid over de jaren waarin je de bedrijfsauto gebruikt, van jouw winst af mag trekken. Ook heb je recht op btw-teruggaaf en soms heb je ook recht op investeringsaftrek.

Reageer op dit artikel