nieuws

De verschillende leasevormen

Aanschaf

Er zijn verschillende vormen van lease: operational lease, financial lease en short lease. Overweeg je een nieuwe bedrijfswagen te leasen? Dan is het belangrijk na te gaan welke vorm het beste bij jouw situatie past, want de verschillen zijn groot. Wij leggen het je uit.

De verschillende leasevormen

Als je erover nadenkt je nieuwe bedrijfswagen te leasen in plaats van te kopen, is het belangrijk om goed te begrijpen wat de verschillende vormen van leasen precies inhouden. De vorm die jij kiest heeft namelijk gevolgen voor de belasting die je afdraagt en het wettelijk eigendom van de auto.

Operational lease

Deze vorm is het populairst bij grote bedrijven en bij MKB-ondernemers. Als je op deze manier leaset, dan blijft de bedrijfswagen eigendom van de leasemaatschappij. Jij betaalt een vast bedrag per maand, waarmee je als het ware de bedrijfswagen een aantal jaar lang huurt van de maatschappij. Doordat de bedrijfswagen niet van jou is, komt hij ook niet op je bedrijfsbalans te staan en schrijf je hem niet af. Aan het einde van de afgesproken termijn, lever je de bedrijfswagen weer in. Vaak is er wel een afkoopmogelijkheid: dan kun je er aan het einde van het contract voor kiezen om de wagen te kopen van de leasemaatschappij.

Netto of full operational lease

Bij operational lease kan er nog een onderscheid gemaakt worden: namelijk tussen full of netto operational lease. Dit verschil zit hem met name in de aanwezigheid van een eventueel servicepakket. Als je kiest voor de full optie, dan zijn de kosten voor onderhoud, reparaties en schade volledig gedekt door de maatschappij: jij hoeft je er geen zorgen over te maken. In dit geval zijn alleen de brandstofkosten voor je eigen rekening, want ook de verzekering en wegenbelasting zijn inbegrepen.

Het maandbedrag is bij deze vorm logischerwijs wel een stuk hoger dan wanneer je kiest voor netto operational lease: bij deze vorm ben jij namelijk zelf verantwoordelijk voor de kosten van de verzekering, wegenbelasting, schade, reparaties, onderhoud, etc.

Financial lease

De tweede vorm is financial lease, waarbij je ook een vast bedrag per maand betaalt voor rente en afschrijving. Het grote verschil met operational lease is dat je bij deze vorm wél zelf de economische eigenaar bent van de bestelwagen. De wagen staat dus ook op je balans en de waarde van je bus wordt opgeteld bij je eigen vermogen. Hierdoor heb je in veel gevallen recht op bijvoorbeeld renteaftrek.

Je spreekt in het contract samen met de maatschappij af wat je per maand afbetaalt. Als het contract is afgelopen en alle termijnen zijn betaalt, ben je ook de juridische eigenaar van wagen.  Je kunt ook een stottermijn opnemen in je contract. Dit is een restantbetaling aan het einde van de overeenkomst die maximaal gelijk is aan de vooraf ingeschatte restwaarde. Hierdoor hoef je niet de volledige waarde van de wagen af te lossen en wordt je maandbedrag weer een stuk lager.

Shortlease

Bij de vorige vormen van leasen heeft het contract al snel een looptijd van zo’n vier à vijf jaar. Bij shortlease is dat niet het geval: de contracten lopen meestal minimaal één maand en maximaal twaalf maanden en hebben een kort opzegtermijn. Bij een aantal maatschappijen is het zelfs mogelijk om per dag op te zeggen. Over het algemeen gaat het om een all-inclusive contract, waarbij jij zelf alleen nog maar voor de kosten van de brandstof opdraait.

Shortlease is een slimme optie als je binnenkort bijvoorbeeld een langdurige grote klus hebt, waar je gedurende een maand/half jaar/jaar een bedrijfswagen goed zou kunnen gebruiken. Je ‘huurt’ als het ware voor een wat langere tijd een bestelwagen van een leasemaatschappij. Het is voordeliger om een paar maanden een wagen te shortleasen dan te huren.

Reageer op dit artikel