nieuws

Wanneer kies je voor welke leasevorm?

Aanschaf

Wanneer kies je voor welke leasevorm? Accountmanager Martijn Veen van de Nijwa Groep geeft op LinkedIn het antwoord. “Ik krijg er regelmatig vragen over.”

Wanneer kies je voor welke leasevorm?

“We spreken vaak over twee vormen van leasen: financiële lease en operationele lease”, begint Veen zijn uitleg op LinkedIn. Dat weten ondernemers vaak wel. Zo niet, lees dan vooral dit artikel over een bedrijfswagen kopen of leasen. “Maar wat men vaak niet weet is dat operationele lease opgesplitst kan worden in drie vormen vormen, te weten volledig operationele lease, netto operationele lease en short lease.

Wat is de beste financieringsvorm?

Wat de beste financieringsvorm is, hangt volgens Veen af van vele factoren: de financieringsbehoefte, het voertuig, de aanbetaling, looptijd en verwachte restwaarde. “Maar er is veel meer mogelijk om de financiering te laten aansluiten op jouw situatie als ondernemer. Een accountant of belastingconsulent kan je de beste informatie geven over de juiste vorm van leasing.”

Wat de beste financieringsvorm is, hangt volgens Veen af van vele factoren.

Vorm van krediet

Financiële lease: Deze leasevorm kun je goed vergelijken  met een vorm van krediet. “Je kiest een auto uit en deze wordt voor u gefinancierd”, aldus Veen. “Je  betaalt de rente en de aflossing. Je wordt aan het einde van het contract ook economisch eigenaar van de auto na betaling van een eventueel eindbedrag.”

Alle kosten zijn inbegrepen

Volledige operationale lease: Deze bevat alle service zodat alles voor u geregeld wordt, stelt Veen. “Alle autokosten zijn inbegrepen en heeft u verder geen risico. Het voertuig staat ook niet op de balans van het bedrijf, maar op de balans van de leasemaatschappij. Het leasecontract bevat onder andere afschrijving, rente, wegenbelasting, onderhoud, verzekering en eventueel vervangend vervoer bij onderhoud of schade.”

Bedrijfswagen in eigen beheer

Netto operational lease: “Daarbij heb je je voertuig in eigen beheer, maar ligt het juridisch en economisch eigendom volledig bij de leasemaatschappij. Kosten en risico’s op het gebied van onderhoud, reparaties en verzekeringen liggen bij de ondernemer. Het restwaarde risico ligt bij de leasemaatschappij.”

Short zegt het al: een korte looptijd

Short lease: Deze leasevorm vertoond veel overeenkomsten met een volledig operationele lease contract. Veen: “Het grote verschil is de looptijd en de keuzemogelijkheden. Een shortlease contract heeft over het algemeen een looptijd tot maximaal 24 maanden.”

Reageer op dit artikel