nieuws

Ford Ranger Raptor pick-up straks ook leverbaar in Europa

Aanschaf

Fan van pick-ups? In het nieuwe jaar kunnen we de nieuwe Ford Ranger Raptor tegenkomen op onze wegen. En voor de game-liefhebbers heeft Ford nog een extraatje…

Ford Ranger Raptor pick-up straks ook leverbaar in Europa
Ford Ranger Raptor in de carrosseriekleur Ford Performance Blue met contrasterende accenten in Dyno Grey.

Pick-ups zijn bekend om hun stoere uiterlijk, robuuste karakter en praktische toepassingen. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan gaan ze op in al het groots dat daar rondrijdt, maar in Europa zijn het nog steeds opvallende verschijningen. Het is dan ook niet voor niets dat dergelijke auto’s vaak vanuit Amerika geïmporteerd worden. Met het in Europa beschikbaar maken van de Ranger Raptor, kan Ford nu ook de Europese markt met deze pick-up direct bedienen. 

Leverbaar vanaf 2019 

De grille is geïnspireerd op die van de Ford F-150 Raptor. De Ranger Raptor heeft xenonkoplampen en een frame-gemonteerde voorbumper, met daarin LED-mistlampen en openingen om de luchtstroom langs de carrosserie te optimaliseren.

De eerste Ford Ranger Raptor is in Europa leverbaar vanaf halverwege 2019. De pick-up is ontwikkeld door Ford Performance en wordt aangedreven door een 2,0liter EcoBlue BiTurbo (twee turbo’s) dieselmotor met 213 pk en 500 Nm en heeft een nieuwe 10-traps automaat. De 10-traps automaat wordt trouwens ook geleverd in de F-150 Raptor en is zo ingesteld, dat de juiste versnelling op het juiste moment gekozen wordt. Handmatig schakelen met schakelflippers is daarnaast ook altijd mogelijk.  

Off-road en op de snelweg 

Jump! Deze Ford pick-up houdt wel van wat uitdaging.

Met de Ranger Raptor gaat Ford net even een stap verder in uitstraling en functionele capaciteiten dan de Ranger zoals we die al kennen. Zo is het chassis van de Ranger Raptor extra sterk gemaakt, om ook de zwaarste off-road situaties aan te kunnen. Ook is de raceophanging ontwikkeld om op hoge snelheden op onregelmatig terrein te rijden en tegelijkertijd controle en comfort te behouden. Speciale dempers zorgen voor extra demping bij extreme off-road situaties en lagere dempingskrachten op de gewone weg. En uiteraard is het remsysteem er ook op aangepast. “Het bijzondere van de Ranger Raptor is hoe extreem je off-road kunt rijden en ook over het asfalt kan zweven”, zegt Damien Ross, chief program engineer Ranger Raptor, Ford Motor Company.  

Digitale snelweg 

Speciaal voor de gamefans: ook op de digitale snelweg kan je de Ranger Raptor tegenkomen, want later dit jaar wordt de pick-up van Ford toegevoegd aan de computergame Forza HorizonHet nieuws over de komst van de Ranger Raptor werd dan ook niet voor niets gepresenteerd tijdens Gamescon, het grootste game-event van Europa. 

De bodem van de auto krijgt, zeker bij off-road rijden, behoorlijk wat klappen te verduren. Daarom wordt de carter van de Ranger Raptor bedekt met een 2,3 millimeter dikke stalen plaat.

“Sinds de Ford GT in 2015 op de cover stond van de Forza Motorsport 6-game, stapten miljoenen gamers achter het stuur van Ford-perfomance-auto’s om daarmee op de virtuele wegen te rijden,” aldus Dan Greenawalt, creative director Forza Racing Franchise. “Bijna 700.000 unieke Forza-gebruikers hebben de F-150 Raptor al in hun virtuele garage en we verwachten dat de Ranger Raptor daarin volgt.” 

“Dit zal een glimlach brengen op de het gezicht van bestuurders en gamers over de hele wereld”, aldus Roelant de Waard, Vice President Marketing, Sales and Service van Ford of Europe. “Het is ook een mooie toevoeging aan de virtuele Ford-garage van Forza. Gamers kunnen nu overal de on- en off-road-sensaties die Ranger Raptor te bieden heeft ervaren.” 

Sportief en functioneel ontwerp

De Ford Ranger Raptor heeft BF Goodrich 285/70 R17 terreinbanden die speciaal voor deze pick-up zijn ontwikkeld. Het ontwerp, met een doorsnede van 838 mm en een breedte van 285 mm, heeft een extra sterke zijwand en een off-road-profiel. Daardoor heb je grip op een natte, modderige, zanderige of besneeuwde ondergrond.

Bij het ontwerp van de Ranger Raptor is gefocust op sportiviteit en functionaliteit. Mocht er eentje in je achteruitkijkspiegel opdoemen, dan zul je zien dat de grille geïnspireerd is op die van de Ford F-150 Raptor. De Ranger Raptor heeft xenonkoplampen en een frame-gemonteerde voorbumper. Met daarin overigens LED-mistlampen en openingen om de luchtstroom langs de carrosserie te optimaliseren. Wielkastverbreders beschermen de auto net wat meer tegen vuil en stenen en geven ruimte voor een langere veerweg. En voor het monteren van grotere banden. De carrosserie wordt tegen opspringende stenen beschermd door de treeplank aan de zijkant, waar afvoerpunten in zitten voor zand, modder en sneeuw.

Interieur met Ford Performance DNA

Het chassis van de Ranger Raptor is extra sterk gemaakt, om ook de zwaarste off-road situaties aan te kunnen.

In het interieur is ook rekening gehouden met de combinatie van snelwegkilometers en off-road rijden. Speciale stoelen bieden extra ondersteuning, hebben een extra verstevigd zitvlak en zijn bekleed met suède-effect voor extra grip. Om het sportieve te benadrukken, komt het Ford Performance-DNA terug in bijvoorbeeld de bekleding, stikwerk en accenten van (geperforeerd) leer.

Rijhulpsystemen

Systemen die ons onderweg helpen zijn niet meer weg te denken uit nieuwe auto’s. In de Ranger Raptor zit onder andere een verbeterde versie van Ford Stability Control met geïntegreerde Roll Mitigation Function en Electronic Stability Control (ESC), Trailer Sway Control, Hill Start Assist, Hill Descent Control en Load Adaptive Control.

In de Ford Ranger Raptor zit het Terrain Management System. Daarmee kan je een rijmodus selecteren, afhankelijk van je rijstijl en op welk wegdek je rijdt. Je hebt de keuze uit de volgende opties: 

Normal benadrukt comfort, brandstofbesparing en bestuurbaarheid 

Sport zorgt voor een snellere reactie endus extra sportiviteit op asfalt 

Grass/Gravel/Snow voor veilige off-road prestaties op gladde en ongelijke ondergrond 

Mud/Sand voor optimale tractie in een diepe, vervormbare ondergrond zoals los zand en modder 

Rock is speciaal voor rotsachtig terrein met lage snelheid, voor soepele controleerbaarheid  

Baja specifieke voor off-road prestaties met hoge snelheden, vernoemd naar de Baja Desert Rally 

Muziek en meer

Het Ford Performance-DNA is terug te vinden in het interieur van de Ranger Raptor.

In de auto zit een 8-inch touchscreen, dat je bedient met knijp- en veegbewegingen. Met het Ford SYNC 3 infotainmentsysteem kunnen audio, navigatie en aangesloten smartphones bediend worden met behulp van spraakopdrachten. Ook is het systeem geschikt voor Apple CarPlay en Android Auto™.

En voor de off-road rijders: je kan rekenen op SatNav-technologie, die zelfs een ‘broodkruimel’ functie heeft waarmee een spoor kan worden achtergelaten tijdens het verkennen van onontgonnen gebied. De FordPass Connect modemtechnologie zorgt voor connectiviteit tijdens het rijden.

Reageer op dit artikel