artikel

Wat als je financial leasecontract afloopt?

Aanschaf

Stel, je gaat een financial leasecontract aan voor vijf jaar. Moet je jouw bedrijfswagen na die vijf jaar dan weer inleveren bij de leasemaatschappij? Of betekent het juist dat de bestelauto dan van jou is? Als jouw financial leasecontract afloopt, zijn dit de mogelijkheden.

Wat als je financial leasecontract afloopt?

Bij financial lease komt het er kort gezegd op neer dat je een vast bedrag per maand betaalt aan rente en afschrijving voor de bedrijfswagen. Je bent zelf de economische eigenaar van jouw bedrijfswagen. Het voertuig staat dan dus ook op je balans en de waarde van je bus wordt opgeteld bij jouw eigen vermogen. Hierdoor heb je in veel gevallen recht op bijvoorbeeld renteaftrek.

Maar wat als het leasecontract afloopt?

Als je financial leasecontract bijna afloopt, is het belangrijk na te denken over de periode ná het leasecontract. Bij financial lease kan je er in principe niet voor kiezen om de auto weer in te leveren bij de leasemaatschappij. Je moet de bestelauto dus overnemen. Je kunt dit op de volgende manieren doen:

1. Je neemt jouw bedrijfswagen in één keer over van de leasemaatschappij

Bevalt jouw bedrijfswagen goed en wil je deze eigenlijk niet inleveren? Je hebt de mogelijkheid om ‘m van de leasemaatschappij over te kopen. In de laatste maand betaal je naast de gebruikelijke maandtermijn ook de nog openstaande slottermijn (als je die vooraf hebt afgesproken). Je betaalt dit bedrag in één keer. Hoe hoog het bedrag is, is afhankelijk van wat jij en de leasemaatschappij aan het begin van de leaseperiode overeen zijn gekomen.

2. Overnemen van de leasemaatschappij in termijnen

Ook bij deze tweede mogelijkheid neem je jouw bedrijfswagen over van de leasemaatschappij. Het enige verschil is dat je in dit geval de slottermijn niet in één keer, maar in enkele termijnen betaald. Je sluit dus eigenlijk een nieuwe overeenkomst met de leasemaatschappij om dit bedrag te betalen. Als je de slottermijn in termijnen wilt betalen, moet je dit regelen met de leasemaatschappij. Zij moeten hier natuurlijk wel open voor staan. Neem daarom altijd ruim voor het einde van je leasecontract contact met ze op om een en ander af te stemmen.

Als je de slottermijn hebt betaald (in termijnen of in één keer), ben je economisch en juridisch eigenaar van de bedrijfswagen. Van de leasemaatschappij ontvang je dan deel 2 van het kentekenbewijs, het overschrijvingsbewijs of de tenaamstellingscode. Met deze code kun je jouw bedrijfswagen later ook weer eventueel doorverkopen.

3. Inruilen op iets nieuws

Wil je toch graag weer iets nieuws rijden? Bij financial lease kun je ervoor kiezen om jouw bedrijfswagen aan het einde van de leaseperiode in te ruilen. Het inruilbedrag wordt dan afgetrokken van de slottermijn. Het bedrag dat overblijft, betaal je als aanbetaling voor een nieuwe leaser.

Reageer op dit artikel