artikel

Brood bezorgen met de Peugeot Expert van Danny, Bakker aan Huis

Aanschaf

Wat als je geen zin hebt om naar de bakker te gaan, maar wel brood op de plank wilt hebben? Dan is ‘De Bakker aan Huis’ misschien wel de oplossing! Met een laadruimte vol brood en ander ambachtelijk lekkers nam onze redacteur Marjolein plaats in de Peugeot Expert van Danny Rabe. Met eigen ogen zag ze wat deze rijdende bakker nodig heeft in zijn bedrijfswagen. En natuurlijk hoe dat allemaal in zijn werk gaat, dat brood deur aan deur bezorgen.

Brood bezorgen met de Peugeot Expert van Danny, Bakker aan Huis

De werkdag van Danny begon vanmorgen al om zes uur met het vullen van zijn bestelauto met broden, die vlak daarvoor door lokale bakkers zijn afgeleverd. Alle bestellingen die hij vandaag wegbrengt, zitten in de laadruimte van de Peugeot Expert. Hij heeft er dus al een halve dag opzitten als ik rond elf uur bij hem instap en welkom word geheten met een joviaal “Goedemorgen, welkom in de bus van Danny – de Bakker aan Huis!”

Van fulltime kantoortijger naar parttime broodbezorger

Voorzichtig plaats ik mij tussen de broden en Danny begint te vertellen: “Jarenlang werkte ik in loondienst op kantoor als HR-Adviseur. Ik besloot het roer helemaal om te gooien na een erg spannende periode waarin mijn vrouw en kind in kritieke toestand in het ziekenhuis kwamen te liggen. Het liep gelukkig goed af, maar ik wilde er meer voor zijn gezin zijn. Mijn vrouw en ik willen onze zoons, nu zes en negen, een fantastische jeugd geven. Deze tijd komt nooit meer terug en daar willen we als gezin optimaal van genieten. Daarom ben ik mij, samen met mijn vrouw, gaan oriënteren op de mogelijkheden voor een carrièreswitch”, vertelt Danny. “Ik zocht een baan waarbij ik de mogelijkheid had om veel bij mijn gezin te zijn. Hoewel ik jarenlang op kantoor heb gewerkt, is dat helemaal niet mijn ding. Ik ben veel meer een buitenmens en het spel van ondernemen heeft mij ook altijd aangetrokken. Verkopen zit mij in het bloed. Toen viel op een dag het kwartje: wij bestelden zelf ons brood altijd bij de Bakker aan Huis in Doetinchem en na een goed gesprek met ‘onze’ broodbezorger ben ik mij in de franchiseformule gaan verdiepen.”

brood bezorgen met de Peugeot Expert van Danny, Bakker aan HuisStarten in de crisis

Voor jezelf beginnen is niet iets wat je zomaar doet. Na veel gesprekken, onderzoek en rekenwerk, hakt Danny in 2015 de knoop door: hij start als zelfstandig ondernemer met zijn bedrijf Danny Rabe de Bakker aan Huis. “Ik ben begonnen in de wijk Schuytgraaf in Arnhem. In het begin heb ik veel samengewerkt met mijn vrouw. Dat ging als een raket! Binnen de kortste keren breidde mijn wijk zich als een olievlek uit en nu zit ik op zo’n 350 vaste klanten die ik drie dagen per week van het lekkerste verse brood van lokale bakkers voorzie”.

Een Expert in huis gehaald

Bij de start van de onderneming verovert de kersverse Bakker aan Huis de wijk Schuytgraaf in het promotiewagentje van de franchisegever: een Piaggio Ape. Al snel is de capaciteit van honderd broden niet meer voldoende. Danny gaat op zoek naar een goede opvolger, maar wil nog niet investeren in een nieuwe bus; het kan immers alle kanten op gaan. Hij koopt een Peugeot Expert met dubbele cabine uit 2004, waar circa vierhonderd broden in passen.

Ik was over mijn eerste Expert zeer tevreden en het nieuwe model sprak mij erg aan

Een compleet nieuwe bus

Na drie jaar wordt de bus jammer genoeg een grote kostenpost en staat hij een aantal keer met pech langs de weg. Aangezien tevreden klanten het grootste doel is en zijn auto het cruciale hulpmiddel is om dit doel te kunnen bereiken, besluit Danny voor een compleet nieuwe bus te gaan. “De garage waar mijn toenmalige Peugeot Expert in onderhoud was, bood mij aanvankelijk diverse modellen van Opel aan. Toch wilde ik liever weer een Peugeot rijden. Ik was namelijk over mijn Expert zeer tevreden en het nieuwe model sprak mij erg aan; het aangezicht van de bus was een stuk stoerder geworden. Mijn garage dacht gelukkig goed met mij mee. En omdat ik de auto eigenlijk geen dag kan missen, koos ik bij aflevering meteen goede all-season banden. Daardoor hoef ik door het jaar heen geen afspraak meer te maken voor een bandenwissel.

Goed is goed genoeg

“Wat betreft luxe hoefde ik niet het neusje van de zalm”, vertelt Danny. “Goed was en is goed genoeg. Wel heb ik gekozen voor het zwaarste onderstel, want ik wilde wel een auto met power.” En dus rijdt hij nu trots rond in een Peugeot Expert Long 2 liter BlueHDi, uitgerust met onder andere een trekhaak. Handig, voor een aanhanger met extra spullen voor bijvoorbeeld een braderie, beurzen, wijkfeesten en de lokale streekmarkt. Ook heeft Danny gekozen voor een achterklep (met raam). Zo staat hij droog bij het pakken van de bestellingen als het regent.

Het scheelt één brood in de lengte

De keuze voor een Long was een hele bewuste. “Ik heb voor de Long versie gekozen omdat de lengte precies één brood scheelt. Totaal betekent dat dat ik met deze bus tweehonderd broden meer mee kan nemen dan met de vorige en er een totaal van zeshonderd broden per dag weggebracht kan worden.” Kijk, daar is over nagedacht (en gerekend)!

Brood bezorgen met de Peugeot Expert van Danny, Bakker aan HuisHandige grijpgaten

Uitgebreid laat Danny mij zien dat er goed is nagedacht over de inrichting van de laadruimte. Met daarbij mijn grootste vraag: hoe kan hij nou bij de broden die helemaal achterin liggen? “Daar zijn ingenieuze grijpgaten voor gemaakt in de betimmering, maar ook heeft hij een speciale grijparm voor deze klus”, laat ik mij vertellen. “De inrichting van de bus heb ik zelf bedacht, maar wel in overleg natuurlijk met Bedrijfswageninrichting Teus uit Zwartbroek. Zij hebben de uitvoering echt goed gedaan. Het systeem met spanbanden werkt perfect en ook met de haken voor de tasjes ben ik ontzettend blij. Alles in mijn bus heeft zijn eigen plek, waardoor ik efficiënt en dus snel kan werken.”

Franchise, maar toch eigen

Ook over de belettering van de wagen is ook goed nagedacht. Naast de standaard stickers van de franchiseformule, koos hij ervoor om sommige elementen net even iets anders te doen. “Zo heb ik het logo als een watermerk op de auto laten maken. Dat vond ik chiquer staan dan het officiële concept. Ook heb ik het achterraam laten bestickeren. Als ik naar mijn bus kijk, ben ik enorm tevreden met het resultaat. Hij past volledig in het franchise concept en is toch herkenbaar als mijn bedrijfswagen”, vertelt Danny zichtbaar trots.

Milieuvriendelijk ondernemen

Danny is een milieubewuste ondernemer. “We gaan verspilling tegen doordat klanten hun bestelling elke keer weer naar behoefte kunnen aanpassen. Ook heb ik mijn klanten opgevoed als het gaat om onnodig gebruik van plastic draagtasjes (daarin worden de broden normaal gesproken aan de deur gehangen, red.). Tegen inkoopprijs heb ik afsluitbare plastic kratten beschikbaar gesteld. De klant zet dit krat voor de deur en ik doe het brood erin. Als iedereen dat doet, scheelt dat minimaal 350 plastic draagtasjes per week!”

Een beter milieu begint bij jezelf

Is elektrisch rijden dan geen optie?

Vanuit de gedachte: een beter milieu begint bij jezelf heeft Danny al overwogen om elektrisch te gaan rijden. “Maar op dit moment is het voor mij nog niet haalbaar. Hoewel de ontwikkelingen in volle gang zijn, staat het elektrisch rijden naar mijn idee nog in de kinderschoenen. Ondanks subsidie zou het een behoorlijk dure aangelegenheid gaan worden. Bovendien: als ik in de file kom te staan en de accu zit niet vol, sta ik stil. En dat belemmert de continuïteit van de bezorgingen. Als mijn huidige bedrijfswagen aan vervanging toe is ga ik zeker opnieuw kijken naar de mogelijkheden van elektrisch rijden. Voor nu ben ik blij met de gedachte dat ik mijn bus vol gooi met diesel en ik kan gaan en staan waar ik wil.”

brood bezorgen met de Peugeot Expert van Danny, Bakker aan HuisAlles digitaal

Ook voert deze Bakker aan Huis een paperless office beleid, ofwel: papierloos werken. Daardoor is hij wel afhankelijk van zijn iPad en telefoon. “Alle bestellingen staan in mijn iPad, dus die is echt ontzettend belangrijk voor mij. Toeval wil trouwens dat ‘ie precies in een vakje op het dashboard past. Dat werkt echt perfect!”

Meest bijzondere rit

Op de vraag aan Danny wat zijn meest bijzondere rit is geweest antwoord hij met een grote glimlach: “In samenwerking met oud collega-ondernemer Rembert van Noort en onze vrouwen hebben wij in twee uur tijd met Pasen 150 ontbijtmanden afgeleverd. Het was keihard werken, krachten bundelen en eigenlijk een kwestie van gewoon doen. Toen het klaar was en we daarna hele goede recensies kregen, gaf dat een enorme kick.”

Genietende klanten maken een hoop goed

Zijn er ook nadelen? “Ach, werken in de regen is minder fijn. Maar de wetenschap dat door jouw service je klanten niet de deur uit hoeven en wel kunnen genieten van heerlijk vers brood maakt een hoop goed.”

Na de nodige bezorgadressen zijn we terug bij het punt waar ik ben ingestapt. Ik krijg nog een zak heerlijke verse krenten- en kwarkbollen uit de Peugeot Expert mee voor thuis en dan nemen we afscheid. Danny gaat snel verder om de laatste broden weg te brengen. Als de bus straks leeg is rijdt hij naar huis, maakt hij alles klaar voor de volgende dag en stort zich daarna vol overgave op zijn gezin.

Reageer op dit artikel