artikel

Platooning moet brandstof besparen en veiligheid vergroten

Aanschaf

Het regent nieuws vanaf de internationale transportbeurs in Hannover, die nog tot 27 september doorgaat. MAN maakte bekend dat het volop test met platooning.

Platooning moet brandstof besparen en veiligheid vergroten

Bij platooning worden in konvooi rijdende vrachtwagencombinaties digitaal aan elkaar gekoppeld via een virtuele trekstang. De eerste truck bepaalt daarbij de snelheid en koers, de achterliggende combinaties volgen automatisch op zeer korte afstand (ca. 10 tot 15 meter). Door gebruik te maken van de gezamenlijke stroomlijn realiseert het konvooi zo een brandstofbesparing tot zelfs tien procent en daarmee een aanzienlijke reductie in CO2-emissies.

Platooning heeft ook op veiligheid positieve invloed

Ook wat veiligheid op snelwegen betreft heeft platooning een positieve invloed. De achterliggende trucks hebben slechts 5 milliseconden nodig om te reageren op remimpulsen van hun voorligger. Dat is vele malen sneller dan een mens zou kunnen en waarmee de kans op kop-staartaanrijdingen voor een belangrijk deel wordt beperkt. Sinds eind juni 2018 test MAN met een konvooi in de praktijk op de snelweg A9 tussen München en Neurenberg als onderdeel van een pilot met vervoerder DB Schenker, onder het toeziend oog van de Fresenius University of Applied Sciences, dat de effecten van platooning op bestuurders onderzoekt. Op de resultaten van de test moeten we nog even wachten.

Mogelijkheid om inzicht te krijgen in voertuiggegevens

MAN kwam op de transportbeurs ook met een digitaal platform. Daarmee biedt de fabrikant “in de nabije toekomst” de mogelijkheid om realtime en onafhankelijk van de locatie inzicht te krijgen in voertuiggegevens en analyses. “Op basis daarvan worden vervolgens voertuig- en klantspecifieke aanbevelingen verstrekt.”  Vlootbeheer moet er door worden vereenvoudigd wordt zo voor hen vereenvoudigd. De gebruiker kan op het platform ook andere wagens aansluiten, ongeacht het merk van het voertuig.

Reageer op dit artikel