artikel

Negen elektrische testvoertuigen van MAN de weg op

Aanschaf

Negen volledig elektrische MAN e-trucks zijn in Oostenrijk de weg op gegaan. Daarmee start de fabrikant een omvangrijke praktijktest met elektrisch aangedreven e-trucks.

Negen elektrische testvoertuigen van MAN de weg op

De nieuwe elektrische testvoertuigen omvatten een opbouw met elektrische transportkoeling, een chassis voor wissellaadbakken, één met opbouw voor drankdistributie en een distributietrekker. Het zijn voertuigen die het meest binnen de distributiesector in stedelijke gebieden worden ingezet.

Batterijen onder de wielen

De elektromotor die centraal in het frame is geplaatst, levert 264 kW en maximaal 3.100 Nm koppel aan de aangedreven wielen. De lithium-ion batterijen bevinden zich onder de cabine, tussen de langsliggers en aan de zijkant van het frame. In de 26-tons chassisversie zijn in totaal twaalf batterijpakketten geïnstalleerd die zorgen voor een actieradius van maximaal 200 kilometer. Bij de 4×2 trekker kunnen door de korte wielbasis maximaal acht batterijpakketten worden gemonteerd waarmee het bereik kan oplopen tot 130 kilometer.

Bewegingsenergie omgezet in elektrische energie

Alle testvoertuigen hebben rondom luchtvering, waardoor de trucks op elke losplek in stedelijke gebieden in hoogte zijn aan te passen en de wissellaadbakken op en af te zetten zijn. Bij gas los en het afremmen wordt bewegingsenergie omgezet in elektrische energie die terugvloeit naar de batterij. Een display in de cabine informeert de bestuurder over het energieniveau van de batterijen

De praktijktests worden in samenwerking met de bedrijven van de Raad voor Duurzame Logistiek in Oostenrijk uitgevoerd. De tests vormen de basis voor toekomstige elektrische truckprojecten en de massaproductie hiervan bij MAN.

Foto's

Reageer op dit artikel