artikel

Elektrische voertuigen voor non-stop transport over vast traject

Aanschaf

Hoog futuristische foto’s van Volvo gisteren. Die foto’s gaan volgens de Zweedse fabrikant waarheid worden. Volvo Trucks presenteerde zelfrijdende elektrische voertuigen.

Elektrische voertuigen voor non-stop transport over vast traject

Het is nogal een reeks aan problemen die Volvo hiermee wil oplossen: het chauffeurstekort, milieuproblemen, geluidsoverlast, toenemende consumptie en de snelle groei van e-commerce. Alsof je een emmer leeggooit… Het is evenwel de bedoeling van het concern om op vaste trajecten te komen tot non-stop transport.

Hoe werkt het?
De zelfrijdende elektrische voertuigen zijn tijdens het werk verbonden met een cloudservice en een transportcontrolecentrum. De voertuigen zijn uitgerust met systemen voor autonoom rijden. Deze zijn zo ontworpen dat ze hun huidige positie tot op enkele centimeters kunnen bepalen en in detail controleren en analyseren wat andere weggebruikers doen en daarop zeer reageren. Het controlecentrum bewaakt continu de transportvoortgang en controleert nauwkeurig de positie van elk voertuig, de staat van de accu, de inhoud van de lading, onderhoudsvereisten en verschillende parameters. Net als bij een industrieel productieproces worden snelheid en voortgang aangepast om onnodig wachten te voorkomen en de leverprecisie te verhogen. Voertuigen die op dezelfde route rijden, werken samen voor een optimale doorstroming.

Wereldwijde behoefte aan transport neemt aanzienlijk toe

“Het volledige potentieel van de transportsector is nog niet bereikt”, vindt president Claes Nilsson. “Alles wijst erop dat de wereldwijde behoefte aan transport nog aanzienlijk toeneemt in de komende tien jaar. Als we op een duurzame en efficiënte manier aan deze vraag willen voldoen, moeten we nieuwe oplossingen vinden. Ook moeten we de bestaande infrastructuur beter benutten om een probleemloze goederenstroom te kunnen garanderen.”

Trucks voor hoogfrequente transporten

Tot zover de redenen van Volvo om met elektrische voertuigen te komen. Het bedrijf wil de trucks van de toekomst inzetten voor hoogfrequente transporten over vaste routes en relatief korte afstanden, grote goederenvolumes en hoge leverprecisie. “Typische voorbeelden zijn transporten tussen logistieke hubs, maar ook andere toepassingen zijn mogelijk. Omdat onze zelfrijdende voertuigen geen uitstoot of lawaai produceren, kunnen ze op elk moment van de dag of nacht worden ingezet. De oplossing maakt gebruik van de bestaande infrastructuur en laadbakken en trailers.”

Niet als doel om werkgelegenheid te laten verdwijnen

Volvo’s zelfrijdende truck heeft niet als doel om werkgelegenheid te laten verdwijnen. Wijnand van den Brink van Volvo Trucks Nederland: “Ook in de toekomst zal er veel vraag zijn naar bekwame chauffeurs. De handel en de wereldbevolking blijven groeien, dus geldt dat ook voor het goederenvervoer. Onze zelfrijdende en elektrische oplossing kan er in een beperkt segment op korte termijn voor zorgen dat dit nog efficiënter en duurzamer verloopt. Zo dragen wij waar mogelijk ons steentje bij aan een duurzamere wereld.”

In de nabije toekomst ontwikkelt Volvo Trucks de oplossing in samenwerking met een aantal klanten verder. Specifieke toepassingen krijgen hierbij voorrang.

Foto's

Reageer op dit artikel